Judaši Istarskog borca ostvarili su povijesni uspjeh osvojivši pet naslova državnih prvaka na seniorskom prvenstvu Hrvatske

Najuspješniji nastup na seniorkom prvenstvu od osnutka pulskog kluba ostvarili su Lara Kliba, braća Dani i Robert Klačar, Damian Sokolović i Dominik Družeta.

Pulsku rapsodiju otvorio je Dani Klačar naslovom u kategoriji do 60 kg. Dani do finala očekivano nije imao većih poteškoća, a u finalu ga je čekao Kaštelanin Nikola Zorotović, aktualni državni prvak. Očekivao se težak dvoboj u koji je Dani ušao vidno željan pobjede, te je već u početku borbe izveo neobranjivi napad i iponom juniorskom naslovu državnog prvaka pridodao i onaj seniorski.

Robert Klačar bio je neprikosnoveni favorit kategorije do 66 kg, no stvari je nenadano zakomplicirala ozljeda gležnja koju je zadobio u četvrtak. Iako u petak nije bilo izgledno da će nastup uopće biti moguć, Robert je otputovao u Zagreb te uz pomoć fizioterapeuta izašao na borilište, i unatoč ozljedi, uz prilagođeni stil borbe, stigao do naslova prvaka. Kroz čitavo natjecanje nijedan ga protivnik nije uspio ugroziti, a u finalnoj borbi Nikolu Vdovića (Zagreb) natjerao je na dvije kazne te posao završio bacanjem za ipon.

Dominik Družeta, šesterostruki državni prvak kategorije do 81 kg, na ovom je prvenstvu nastupio u višoj kategoriji do 90 kg, te time otvorio put do naslova klupskom kolegi Damianu Sokoloviću. Sokolović je kroz čitav turnir bio vrlo fokusiran i kažnjavao svaku pogrešku svojih protivnika. Do polufinala je bio uvjerljiv, a tamo ga je čekao najteži protivnik dana Marin Vujić (Kaštela). U posljednjoj minuti neizvjesne borbe pulski je borac dočekao pogrešku protivnika i iponom ušao u finale. Finalni protivnik Lovre Barišić (Dalmacijacement) nije imao nikakve šanse, i Sokolović je vrlo brzo riješio pitanje pobjednika za treće pulsko zlato.

Družeta je u težoj konkurenciji najveći izazov imao već u prvom kolu protiv jednog od najboljih mladih hrvatskih judaša, Dubrovčanina Josipa Bulića. Nakon što je pitanje pobjednika riješio zahvatom gušenja u parteru, put do zlata bio je jednosmjerna ulica. U finalu je, također u parteru, ostvario ipon protiv Osječanina Antonija Garašića.

Jedina pulska predstavnica Lara Kliba nakon borbe s ozljedama koja ju je punih godinu i pol udaljila s tatamija zlatom u kategoriji do 70 kg pokazala je da se vratila na razinu na kojoj je bila prije pauze. Lara je već u prvom kolu svladala Anđelu Violić (Dubrovnik), još jedno pretendenticu za zlato, i to kontrabacanjem u produžetku borbe. Nakon toga probila se do finala u kojemu je protiv Lucije Babić (Zagreb) primijenila isti recept. Kontrolirala je borbu uzdajući se u dobru kondicijsku pripremljenost, te je pred kraj borbe iskoristila jedan loš napad svoje protivnice i još jednom kontrom stigla do svog prvom naslova seniorske prvakinje države i zaokružila veličanstveni uspjeh Istarskog borca.

Dosadašnji najuspješniji nastup Istarskog borca na seniorskom prvenstvu datira iz 2010. kada je pulski klub osvojio tri zlata sa Damirom Islambašićem, Milošom Vukotićem i Deanom Ilićem, a novi rekord biti će jao teško nadmašiti. U muškoj konkurenciji Istarski borac osvojio je uvjerljivo ekipno prvo mjesto sa četiri zlata.