Zanimljiva eko akcija na području Općine Ližnjan

U suradnji sa Općinom Ližnjan i Hrvatskom maticom iseljenika na projektu ECO HERITAGE TASK FORCE koji ima za cilj očuvanje prirodne i kulturne baštine na način da mladi hrvatskih korijena kroz upoznavanje i povezivanje s domovinom svojih predaka, ostave i svoj trag s ciljem doprinosa ekološkoj obnovi i očuvanju hrvatske prirodne i kulturne baštine kroz različite volonterske aktivnosti u suradnji s lokalnom zajednicom kao domaćinima realizirati će se projekt EKO LIŽNJAN 2021. Polaznici će volonterski prikupljati otpad u priobalju na području Općine Ližnjan, točnije u 7 uvala – Uvala Kala, Vela i Mala draga, Rudine, Karigadur, Punta Uljeva i Lakošaše.

Osim volonterskih radova, sudionici u popodnevnim satima imaju radionice učenja hrvatskog jezika, medijsku radionicu, kreativne radionice, upoznavanje s hrvatskom kulturom, zajednička druženja i izlete.

Projekt traje od 9.7.2021. do 21.7.2021.Ovakav oblik eko akcije u neprekidnom trajanju 10 dana polučiti će konkretne rezultate, očistiti će se veliki obalni pojas. Polaznici će imati radionice na temu utjecaja otpada na morske organizme i izrađivati će suvenire te dati konkretne prijedloge za izradu istih. Na ovakav način daje se naglasak na održivom društvenom razvoju bez nepovoljnog utjecaja na okruženje. Učenjem i upoznavanjem baštine polaznicima se direktno promovira i popularizira ribolovna tradicija i potiče interes uz očuvanje biljnih i životnijskih staništa kroz eduaktivne aktivnosti i konkretne aktivnosti uklanjanja otpada na terenu. Polaznici će koristiti bicikle koje su neophodne za dolazak do plaža, na način korištenja bicikala se smanjuje zagađivanje i doprinosi se promoviranju zaštite okoliša i zdravog načina života.

 Očuvanjem prirodne i kulturne baštine u ribarstvenim i akvakulturnim područjima osim čišćenja okoliša, prikupljanja otpada te ublažavanja učinaka klimatskih promjena kroz edukativne radionice i osvještavanje lokalne zajednice doprinosi se i ekološkoj obnovi i očuvanju hrvatske prirodne i kulturne baštine kroz različite volonterske aktivnosti u suradnji s lokalnom zajednicom kao domaćinima daje se naglasak na održivom društvenom razvoju bez nepovoljnog utjecaja na okruženje. Učenjem i upoznavanjem baštine polaznicima se direktno promovira i popularizira ribolovna tradicija i potiče interes uz očuvanje biljnih i životnijskih staništa kroz eduaktivne aktivnosti i konkretne aktivnosti uklanjanja otpada na terenu.

 Projekt je u interesu cijele lokalne zajednice i ribarstvenog područja jer se direktno vrše aktivnosti koje doprinose očuvanju i zaštiti okoliša poput eko akcija, edukativnih radionica, recikliranje prikupljenog otpada i stvaranje suvenira, konzumacija ribljih jela i učenje o ribolovnoj tradiciji i baštini.

Partneri

Općina Ližnjan – Lisignano

Ukupna vrijednost Projekta

Ukupna vrijednost projekta iznosi 80.182,75 kn, od čega je 74.606,00 kn osigurano bespovratnim sredstvima Europske Unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.