Najava izložbe “Marija Crnobori Osluškujući dah publike”

Pulski filmski festival ove godine posebnu pažnju posvećuje čuvenoj istarskoj glumici Mariji Crnobori, sjajnoj umjetnici i velikoj dami koju su resili dostojanstvo, unutrašnja ljepota i blagost. Na poziv Bojana Stupice, Marija Crnobori iz rodne Istre odlazi u Beograd i sudjeluje u građenju ugleda Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Na njegovoj Velikoj sceni ostvaruje svoje najvažnije uloge: Sofoklovu Antigonu, Racineovu Fedru, Shakespeareovu Lady Macbeth i Regan u „Kralju Learu“, Goetheovu Ifgeniju, od prve predstave Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Cankarjevog „Kralja Betajnove”, do Genetovih „Sluškinja”.

Živjela je ovo kazalište od njegovog osnivanja 1947. do umirovljenja 1983. godine. Nastavila je i dalje, ali nije izlazila na scenu. Izložba „Osluškujući dah publike” u Srpskom kulturnom centru u Istri, predstavlja portrete Marije Crnobori iz najveličanstvenijih predstava koje je ostvarila u svojoj matičnoj kući, Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu.

U Srpskom kulturnom centru, u Puli, u četvrtak, 15.07.2021.godine s početkom u 21,00 sat predviđeno je svačeno otvorenje izložbe.

Izložba “Osluškujući dah publike” u Srpskom kulturnom centru u Istri, predstavlja portrete Marije Crnobori iz najveličanstvenijih predstva koje je ostvarila u svojoj matičnoj kući “Jugoslovensko dramsko pozorište” u Beogradu