Sredstva medijima Grad Pula dodjeljivat će kroz sustav transparentnog natječaja

Grad Pula prvi je u Hrvatskoj odlučio krenuti u promjenu sustava sufinanciranja lokalnih medija. Prije izbora, kroz kampanju Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) „Lokalni mediji građanima, a ne šerifima“, šira javnost upoznata je s problemima s kojima se suočavaju novinari u lokalnim medijima koji su uglavnom ovisni o financiranju iz jedinica lokalne samouprave, često u netransparentnim “oglašivačkim“ transakcijama, što uglavnom rezultira žrtvovanjem neovisnosti medija.

Grad Pula napravit će prvi korak da se to promijeni. Sredstva će se dodjeljivati kroz sustav transparentnog natječaja koji će provoditi Povjerenstvo za dodjelu bespovratnih sredstava lokalnim medijima s područja Grada Pule.

„Članovi Povjerenstva birat će se na javnom natječaju te će raspisati Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava lokalnim medijima s općim ciljem jačanja njihova profesionalnog kapaciteta i društvenog utjecaja putem financiranja proizvodnje i objave kvalitetnih medijskih sadržaja. Za članove povjerenstva birat će se osobe s iskustvom praktičnog i teorijskog rada u području medija“, rekao je gradonačelnik Pule Filip Zoričić.

Ovo je treći važan korak u cilju postizanja potpune transparentnosti rada nove gradske uprave, nakon poziva za aplikaciju za transparentan proračun i potpuno otvorenog GIS-a.