Izborna skupština udruge Viribus Unitis

Udruga za proučavanja prošlosti Carske i kraljevske Mornarice (k.u.k. Marine) “Viribus Unitis”, osnovana  prije 24 godine u Puli ,  održala je 21.7.2021.g.u prostorima Sveučilišne knjižnice Pula redovnu izbornu skupštinu

Kako je istakao dosadašnji predsjednik udruge, dr.sc.Bruno Dobrić, cilj udruge je proučavanje pomorske, kulturne i socijalne povijesti Carske i kraljevske (c. i kr.) Mornarice na Jadranu, a posebno u Puli koja je od 1850-ih godina do 1918. bila glavna ratna luka Austro-Ugarske Monarhije. Priređivanjem izložbi, predavanja, izdavanjem publikacija i drugim aktivnostima Društvo predstavlja javnosti pomorsku, znanstvenu i kulturnu baštinu koja je vezana za austrougarsku Mornaricu u Puli. Podnoseći izvješće o radu, Dobrić je istaknuo da je u suradnji s Austrijskim savezom mornaričkih udruga Udruga organizirala  međunarodni skup u povodu 100. obljetnice završetka Prvog svj. rata i potonuća broda „Viribus Unitis“ (Pula, DHB, 2-3.11.2018.).  

 Organiziran je skup  „Pula, jesen 2018. – izgubljeni zavičaj”. U pripremi je izdavanje zbornika radova sa navedenog znanstvenoga skupa.

  1. g. Društvo je objavilo pretisak knjige V. A. Bačića „Povijest Prvog svjetskog rata na Jadranu“ (s nadopunama Z. Freivogela).

U studenom 2020.  Otkrivena je spomen-ploča Janku Vukoviću pl. Podkapelskom .

Na izbornoj skupštini utvrđen je Upravni odbor, i to novi-stari predsjednik dr.sc. Bruno Dobrić, Boško Spasić kao dopredsjednik . tajnica dr.sc. Alida Perkov , Marjan Župan blagajnik te Wolfgang Hartingen član.   U Nadzorni odbor izabrani su David Orlović i Anton Kliman.

Premda su pandemijski uvjeti usporili aktivnosti udruge, Dobrić je istaknuo  da će se u narednom razdoblje pokrenuti   inicijativa za realizacijom povijesno pomorskog projekta važnog za južnu Istru, u koju će se uključiti šira zajednica.

Predsjednik Udruge:

Dr.sc. Bruno Dobrić