PREDAVANJE GORANA BLAŽEVIĆA U ŽMINJU: Ekspedicija na devi kroz pustinju Rub al Khali & BOOKMOBIL

Pozivamo sve zainteresirane da u petak 30. srpnja dođu u Žminj Zad kaštela na putopisno predavanje Gorana Blaževića. Predavanje je popraćeno fotografijama i video zapisima snimljenim tijekom putovanja, a početak promocije zakazan je za 21,00 sati.

Nova knjiga Gorana Blaževića „Karavana“ donosi priču o nesvakidašnjem iskustvu prelaska jedne od najvećih svjetskih pustinja, Rub al Khali u Saudijskoj Arabiji. Nakon „Svilima“, knjige o njegovom 3300 km dugom pješačenju od Jordana do Hrvatske, Blažević je ovoga puta 650 km pijeska prešao – na leđima deve.

Početkom 2019. godine dobio je priliku biti jedan od prvih stranaca s turističkom vizom za ulazak u Saudijsku Arabiju, državu desetljećima zatvorenu za strance. Bio je dio velike ekspedicije kroz pustinju koju je organizirala saudijska kraljevska obitelj i koja je nosila ime „Rakayib“ – na arapskome, „karavana deva“. Cilj ekspedicije bio je stvoriti najveću karavanu deva koja je ikad prošla tom pustinjom. Početak je bio na jugu, na samoj granici s Jemenom, a cilj selo Jabrin koje označava sjeverna vrata pustinje Rub al Khali.

Pustinja Rub Al Khali je druga najveća pustinja na svijetu, ujedno i najveća pustinja kontinuiranog pijeska na Zemlji. Prostire se preko nekoliko zemalja arapskog poluotoka. Posljednja zabilježena ekspedicija kroz te nepoznate svjetove dogodila se davnih 40-ih godina prošlog stoljeća. Blažević je 25 dana boravio u tom surovom području. Osim što je morao naučiti pravila pustinje i kako se nositi s njezinom teškom i negostoljubivom klimom, jedan od najvećih izazova bio je naučiti jahati devu i stvoriti odnos s tom životinjom. Nakon 25 dana u kojima je osjetio što znače žeđ i glad, u kojima je doživio velike teškoće i jake pustinjske oluje, došao je do cilja i postao jedan od malobrojnih koji su imali priliku boraviti unutar pustinje poznate i kao „Prazna četvrt.“

Nakon povratka kući napisao je svoju drugu putopisnu knjigu naslovljenu „Karavana: Ekspedicija kroz pustinju Rub al Khali“. Objavljivanje knjige potpomogao je Grad Umag, dok su nakladnici Kulturna udruga Fotopoetika i Gradska knjižnica Umag.

U petak, 30.7. u sklopu putopisnog predavanja i promocije knjige “Karavana” Gorana Blaževića u Žminju će gostovati Bookmobil, prva hrvatska knjižara na kotačima i književno-putnički projekt šibenske pjesnikinje Maje Klarić.

Bookmobil je restaurirani Volkswagenov kombi koji putuje po zemlji i promovira ljubav prema pisanoj riječi. On je i prava književna pozornica, mjesto pred kojim se organiziraju zbivanja, druženja, čita se poezija i održavaju književne večeri, čime se omogućuje dostupnost knjiga i književnih sadržaja i u manjim sredinama. U njemu se mogu kupiti sve knjige u izdanju Fotopoetike, mahom putopisi, ali i razmjenjivati knjige različite tematike.

Bookmobil će biti parkiran Zad kaštela od 19,30 sati  do 22,00  sati, a razmjena knjiga bit će moguća od 19,30 do 21,00 sati.

Bookmobil nudi pregršt zanimljivih naslova za sve uzraste koji se slobodno mogu razmijeniti za druge knjige ili manju donaciju za gorivo. Ponesite sa sobom nešto što ste već pročitali i što ćete zamijeniti za knjigu koja vam upadne u oko u prtljažniku Majine knjižare na kotačima!

Obavezna rezervacija besplatnih karata putem linka dogadjaji.zminj.hr , u uredu TZ Općine Žminj ili na tel. 052/846792. Broj mjesta je limitiran na 50. Događaj će se održati uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka. U nemogućnosti održavanja razmaka, distance na otvorenom prostoru, potrebno je nositi zaštitne maske. Nije dozvoljen dolazak na okupljanje osobama koje imaju simptome koji bi mogli ukazivati na bolest COVID-19.