Obilježavanje Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji (DMD)

 

Općina Medulin se na poziv  Saveza društava distrofičara Hrvatske ove godine uključila  u kampanju obilježavanja 7. rujna – Svjetskog dana svjesnosti o Duchenne mišićnoj distrofiji (DMD) koju provodi World Duchenne Organization (Svjetska organizacija osoba s Duchenne mišićnom distrofijom) stvaranjem  val crvenog svjetla osvjetljavanjem medulinskog  malina i premanturskog turnja crvenom bojom. Tako će se naše poznate atrakcije pridružiti  svjetski poznatim atrakcijama kao što su mnoge  gradske vijećnice, te  Koloseum (Italija), Sagrada Família (Španjolska), slapovi Niagare (Kanada), most Yavuz Sultan Selim (Turska),

toranj Petrin (Češka) i mnogi drugi. 

Na taj način Općina Medulin pokazati će da se zalaže za to da mlade i odrasle osobe s DMD  unaprijede kvalitetu života.

Mišićna distrofija je progresivna, nasljedna bolest koja djeluje na mišiće koji kontroliraju pokrete te oni propadaju i slabe. Puno je vrsta i oblika mišićne distrofije, a među najprogresivnijim je Duchenne mišićna distrofija (DMD) koju je prvi opisao francuski neurolog Duchenne de Boulogne 1861. po kojem je i dobila ime. Poremećaj je uzrokovan mutacijom u genu, a majke bolest u pravilu prenose na mušku djecu. Oboljeli dječaci već oko 10-e godine života gube sposobnost samostalnog hoda, a progresija bolesti je takva da se u adolescentskoj dobi javljaju izrazite teškoće plućne i srčane funkcije uslijed slabljenja dišnih i srčanog mišića te uglavnom umiru u trećem desetljeću života.

Općina Medulin je dana 07.  rujna 2021. godine sudjelovala u okruglom stolu „SVJETLO ZA DUCHENNE“  u kojem su pripadnici Medicinskog fakulteta u Zagrebu, Klinike za neurologiju KBC Zagreb, Ministarstva zdravstva , Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike  govorili o unapređenju kvalitete življenja osoba s mišićnom distrofijom u Republici Hrvatskoj, ali i tijekom kojeg su  osobe iz udruga distrofičara i osoba s invaliditetom  govorili o vlastitim iskustvima  života s DMD-om.

Vjerujemo da smo svojim sudjelovanjem u ovom globalnom projektu, stvaranjem vala crvenog svjetla  pridonijeli senzibiliziranju javnosti za probleme osoba oboljelih od mišićne distrofije, te  nastojanju da se oboljelima osigura kvalitetniji  život.