Pula u subotu 18. rujna diše sportskim plućima

 

Atletska manifestacija 3. Pula Marathon supported by Visualia  održat će se u subotu 18. rujna 2021.

 

Na današnjoj konferenciji najavljena je sportsko-rekreativna atletska utrka 3. Pula Marathon supported by Visualia koja će se održati u Puli, 18. rujna s početkom u 20 sati.

 

Tijekom konferencije, o najbitnijim informacijama o događaju obratili su se: Filip Zoričić, gradonačelnik Grada Pule, Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica TZ Pula, Robert Franjković iz AK Maraton 2000 i Marko Bolković iz Visualie.

Turistička zajednica Grada Pule uz AK Maraton 2000 glavni je nositelj projekta 3. Pula Marathon supported by Visualia, uz pokroviteljstvo  Grada Pule i u suradnji s ISTRun.

Nezaobilazan i važan partner je Arena Hospitality Group.

 

Uz pridržavanje svih mjera koje je preporučio Stožer civilne zaštite Istarske županije, kao što je mjerenje tjelesne temperature, držanje distance i ostalo, napravljen je i razdvojeni start ispred Arene kako bi se stvarale što manje gužve. Raspored za start pojedine utrke je kako slijedi:

– Polu maraton 21km powered by Hidra ISO (start 20.00 sati),

– 5 km powered by Grawe (start 20.05 sati), i

– 10 km – Pulska X-ica (start 20.20 sati). Utrke su natjecateljsko–rekreativnog karaktera otvorene za profesionalne i rekreativne trkače s time da su sva pravila utrke usklađena s pravilima Svjetske atletske federacije i Hrvatskog atletskog saveza.

 

Mole se svi sudionici atletskih utrka da požure podići na vrijeme i ranije svoj startni paket i broj, a podjela istih održati će se na Trgu Portarata u subotu, 18. rujna u vremenu od 9 do 19 sati.

 

Direktorica TZ Pule, Sanja Cinkopan Korotaj pozdravila je sve  prisutne te je predstavila 3. Pula Marathon supported by Visualia koji se organizira već treću godinu za redom. Cilj ove sportske manifestacije je da se u podsezoni promovira  Pula kao destinacija rekreativnog turizma ali i da se promoviraju  pozitivni učinci trčanja odnosno zdravog načina života. Želja nam je da se svi doista osjećaju ugodno i sigurno, a to ćemo postići ako svi zajedno poštujemo preporuke SCZ IŽ,“ dodala je Cinkopan Korotaj.

 

 

 

O sportskom dijelu govorio je Robert Franjković iz AK Maraton 2000 te je naveo da sve utrke startaju ispred Arene, a trkači završavaju unutar Arene uz napomenu da nema zadržavanja niti drugih programa. Dodjela medalja bit će ispred Arene i to s početkom u 21.30 sati . Istaknuo je da će i zone starta utrke biti povećane upravo radi ne stvaranja gužve te je  preporuka  da se na start dođe sto kasnije odnosno zadnjih 10 minuta kako bi i na taj način podržali uspješno provođenje svih preporučenih mjera ali i same sportske manifestacije.

Od strane organizatora bit će osigurani redari na potrebnim lokacijama uz fizičke prepreke i privremenu prometnu regulaciju koja će biti provođena u suradnji sa Prometnom policijom  policijske postaje Pula. Ove godine besplatno sudjelovanje na utrci od 5 km biti će osigurano djelatnicima Policijske postaje Pula i Javne vatrogasne postaje Pula.

 

POKRENI 5 POWERED BY GRAWE utrka na 5 kilometara kreće u 20.05 sati na platou ispred Arene (Trg Nimfei). Trči se do Punte, zatim nazad prema Karolini ulicom Starih statuta. Skreće se Rivom desno Ulicom 119. Brigade prema Mandraču, a okretište je u ravnini sa željezničkom stanicom. Trkači se vraćaju do Karoline te kreću prema Forumu, pored Glavne pošte na Giardine. Nakon Giardina skreću pored Fine do Gradske knjižnice i vraćaju se u Arenu Amfiteatarskom ulicom.

 

PULSKA XICA 10K – Utrka na 10 km kreće s iste pozicije u 20.20 sati. Trkači nastavljaju do Punte, zatim udesno ulicom 43. Istarske divizije do velikog rotora u Šijani gdje skreću lijevo po nogostupu Ulicom Prekomorskih Brigada (državna ceste D 66). Vraćaju se Trščanskom ulicom do Punte i nastavljaju Ulicom 119. Brigade prema Mandraču do okretišta. Od okretišta natrag I zatim trče po Rivi. Ulazi se na Forum te dolazi do INK gdje se skreće lijevo preko Giardina i Carrarinom ul. do Gradske knjižnice prema Areni.

 

POLAMARATON 21K POWERED BY HIDRA ISO – Utrka polumaratona kreće također ispred Arene točno u 20.00 sati. Trkači kreću prema Punti, zatim udesno ulicom 43. Istarske divizije do velikog rotora u Šijani gdje se skreće lijevo po nogostupu Ulicom Prekomorskih Brigada (državna ceste D 66). Vraća se na Puntu Trščanskom ulicom i nastavlja Ulicom 119. Brigade prema Mandraču do okretišta. Zatim natrag i trči se po Rivi. Ulazi se na Forum i Anticovom ul. dolazi do INK gdje se skreće lijevo preko Giardina i Carrarinom ul. do Gradske knjižnice prema Areni. Prvi krug ima cca 10,5 km tako da svi polumaratonci nastavljaju istom trasom i drugi krug. Kada se vrate do Arene silaze pored Valerijinog parka do Ulice starih statuta i odmah se uspinju gore desno do Flavijevske ul. te se vraćaju u Arenu.

 

 

 

Ispred udruge Sonitus odnosno  Visualie prisutnima se obratio Marko Bolković koji je spomenuo da se manifestacija Visualia Festival neće održati u originalnom obliku, ali će biti podrška sportskoj manifestaciji Pula Marathon supported by Visualia. Na trasama će biti postavljeno 10-tak  svjetlosnih instalacija koje će trkačima pružiti jedinstven doživljaj trčanja kroz Pulu upotpunjen noćnim vizurama grada.

 

 

Na kraju konferencije prisutnima se obratio gradonačelnik Pule Filip Zoričić koji je  poželio svim sudionicima lijepu utrku te da sve protekne u najboljoj mogućoj mjeri i u sportskom duhu. Zahvalio se svima koji su uključeni u organizaciju ove manifestacije te je istaknuo da ga posebno raduje činjenica što se trči kroz uži centar grada. „Ovom sportskom manifestacijom želi se promovirati život u starom gradu te predstavlja lijepi početak da se centar grada oživi i za nadolazeći zimski period godine,“ zaključio je gradonačelnik.

Za potrebe organizacije atletske utrke Pula Marathon supported by Visualia u sklopu koje će se održati utrke na 5km, 10km i 21km obavještavaju se svi građani da će u subotu 18. rujna 2021. u vremenu od 19.00 – 22.30 sati vrijediti posebna prometna regulacija te će promet biti zatvoren  na sljedećim prometnicama:

Od 19.00 sati Istarska ulica i Šetalište Nella Milottija ( uspon uz Valerijn park )

Od 20.00 sati  Istarska ulica – Flavijevska ulica – Trščanska ulica – Ulica. 43. Istarske divizije – Partizanski put – Ulica Starih statuta – Ulica 119 Brigade – Riva – Flaciusova ulica – Danteov Trg -Laginjina ul. – Giardini – Carrarina ul.– Amfiteatarska ulica. Laginjina i Giardini su otvorene za promet, ali neće prometovati  autobusi.

Osim gore navedenih prometnica po kojima se trči, zatvorit ćemo djelomično i kratkotrajno prilazne ceste na križanjima samo u trenucima dok trkači prolaze: Kolodvorska, Splitska, Ravenska, Vitasovićeva, Mutvoranska, Kastavska, Benčićeva, Buzetska, Radnička, Vodovodna, Put za groblje, Sv. Ivana, Dubrovačke bratovštine, Kandlerova, Castropola, Istarska ul, Dalmatinova ul., Ul. Vitomira Švalbe, dio Laginjine ulice (između Dobriline i Anticove) i skretanje iz Dobriline na Narodni trg. Prometnica Anticova ulica ( kod INK ) do križanja sa Leharovom ulicom odvijat će se jednim prometnim trakom.

Tijekom utrke biti će omogućen prelazak prije navedenih prometnica na raskrižjima sukladno dozvoli prometne policije i službenih osoba na stazi u trenucima kada u blizini nema trkača.

Javni prijevoz Pulaprometa prometovat će prema privremenoj prometnoj regulaciji u dogovoru sa prometnom policijom.

Policija i redari će na trasi pojačano nadzirati promet, a vozače pozivamo na pojačan oprez, strpljenje i razumijevanje.

 

 

Trasa staze atletskih utrka Pula Marathon supported by Visualia , (subota) 18.9.2021.:

  • Utrka 21km, start: 20.00 sati
  • Utrka 5 km, start: 20:05 sati
  • Utrka 10 km, start: 20:20 sati

Start / Cilj : Arena