Svečana dodjela nagrada „Turističke patrole“ Večernjeg lista održana u kaštelu Morosini-Grimani u Svetvinčentu

U petak, 17. rujna 2021. godine s početkom u 12:00h u kaštelu Morosini-Grimani održana je svečana dodjela nagrada „Turističke patrole“ Večernjeg lista. Na svečanoj dodjeli prisustvovali su i Nikolina BrnjacMinistrica turizma i sporta, Renato Ivanuš – direktor Večernjeg lista, glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić,  Jessica Acquavita – zamjenica župana Istarske županije, kao i Denis Ivošević – direktor turističke zajednice Istarske županije, te mnoga druga imena koja su podržala ovu svečanost.

Nagrade su dodijeljene mjestu Drveniku kao najboljoj obalnoj destinaciji, restoranu Astoriji iz Promajne u Općini Baška voda u kategoriji hrane, te mjestu Svetvinčenat kao najboljoj kontinentalnoj destinaciji između čak 15 ostalih kandidata u ovoj kategoriji.

Na samom početku svečanosti, u pozdravnom govoru glavni je urednik Večernjeg lista Dražen Klarić istaknuo ponovni uspjeh još jedne Turističke patrole koja je u svojim istraživanjima otkrila nove čari manje poznatih odredišta, te time doprinesla dodatnom zamahu promocije hrvatskog turizma.

Nagrada je mjestu Svetvinčenat dodijeljena prema sljedećim kriterijima ocjenjivanja „Turističke patrole“: urednost, izgled i čistoća mjesta, smještaj, sadržaji za djecu, gostoljubivost domaćina, izletišta, kulturni sadržaji kao i sadržaji za rekreaciju, te biciklističke i pješačke staze. Tako je od mogućih stotinu bodova, Svetvinčentu

 

dodijeljeno čak 95 bodova, čime je Svetvinčenat ove godine proglašen šampionom „Turističke patrole“ Večernjeg lista kao najbolja kopnena destinacija obiteljskog turizma.

 „Informacija da je Svetvinčenat ovogodišnji šampion „Turističke patrole“ na kontinentu učinila nas je iznimno ponosim i potvrdila naša promišljanja da smo na pravom putu. Bili smo vrlo iznenađeni i sretni da se nalazimo u odabranom društvu, poglavito iz razloga znajući da je ova prestižna nagrada ustanovljena još davne 1975.godine, te da ona donosi prestiž na turističkoj karti Hrvatske.“ (Dean Perković, načelnik Općine Svetvinčenat)

Restoran Astorija obiteljski je restoran koji danas nagradu preuzima za cjelokupnu ponudu, kvalitetu hrane i pića, ljubaznost i dojam restorana. I dok se turizam u Promajni tek počeo razvijati, obitelj restorana Astorije bila je među prvima koja je tu priliku prepoznala. Nagradu Restoranu Astorija za doprinos u gastronomskoj ponudi dodijelio je direktor Večernjeg lista gdin. Renato Ivanuš, a nagradu je preuzeo vlasnik restorana Šime Ivandić.

Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić uručio je nagradu Šampion turizma za 2021. godinu Drveniku za doprinos jadranskoj turističkoj ponudi, a nagradu je preuzeo načelnik Općine Gradac u čijem je sastavu Drvenik, gdin. Matko Burić. Sa nekoliko supermarketa, tržnice, prekrasnih plaža, sportskih i rekreativnih sadržaja za sve uzraste te autentičnih turističkih proizvoda, zasigurno je destinacija za koju se moramo predbilježiti puno ranije.

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac osvrnula se u svom govoru na proteklu sezonu istaknuvši zadovoljstvo ovogodišnjom turističkom sezonom uz riječi: “Jučer smo došli na 70 posto rekordne 2019. godine, uz manji broj dolazaka, ali veći broj noćenja i veću potrošnju krenuli smo prema onomu što nam je strateški cilj i što je zapisano u nacionalnoj razvojnoj strategiji i programu Vlade, a to je razvoj održivog turizma” (Nikolina Brnjac, Ministrica turizma i sporta)

 

 

 

Napomenimo kako se Svetvinčenat unatrag nekoliko godina ističe radom i provedbom mnogih Europskih projekata, čime se teži ulaganju u ovo malo renesansno naselje koje svakom godinom podiže svoje standarde življenja, te postaje jedna od omiljenih obiteljskih destinacija, kako za podizanje obitelji, tako i za posjete stranih posjetitelja tijekom cijele godine.

Nagradu za Šampiona turizma kontinentalne destinacije 2021.godine uručila je Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, a nagradu je preuzeo načelnik općine Svetvinčenat Dean Perković uz riječi:

„Hvala svima onima koji su u prošlosti pridonijeli realizaciji ovih naših projekata, i za kraj, ova nagrada nije nagrada samo Općini ili turističkoj zajednici, već je nagrada i svim vrijednim i skromnim ljudima našeg mjesta: ugostiteljima, iznajmljivačima, OPG-ovima, te malim turističkim obrtima i poduzećima.“ (Dean Perković, načelnik Općine Svetvinčenat)