Marilena Dužman i njen 7. po redu roman „HAKER“ prošlog četvrtka napali Medulin!

Prošlog četvrtka, 16. rujna 2021., u Medulinu je održana promocija najnovije knjige ližnjanske spisateljice Marilene Dužman. Iako živi doslovno u susjedstvu, trebala je napisati cijeli niz romana, da bi došlo do predstavljanja, upravo njenog najnovijeg ostvarenja u Medulinu. Ova inspirativna i zaista produktivna autorica, u samo dvije godine izdala je čak sedam romana. Nakon Psihijatrice, Ginekologa i ostalih naslova, na red je došao „HAKER“, s kojim je napala, odnosno bolje reći osvojila Medulin i medulinsku publiku.  

 

Predstavljanje „HAKERA“ osim što je prvo književno gostovanje Marilene Dužman u Medulinu, ujedno je označilo i početak male promotivne turneje posvećene njenom najnovijem spisateljskom radu. Medulinsku su promociju organizirale udruge Sakramenski, Mutila i Format u suradnji s autoricom. Iako uslijed lošeg vremena događaj nije održan na prvotno planiranoj lokaciji – u dvorištu „Šantadura“ – centra baštine i održivog razvoja, dašak atmosfere starog Medulina stigao je u Multimedijalni centar Općine Medulin, zahvaljujući predmetima iz zbirke centra „Šantadur“ koji su za ovu priliku prostor „3mc-a“ pretvorili u kutak stare istarske kuće i učinili idealnom kulisom zaista posebne književne večeri.

 

„HAKERA“ je predstavila sama autorica uz moderatoricu Ninu Žufić, koja je i sama vjerna čitateljica Marileninih romana. Govorile su ove dvije dame o životu i spisateljskom radu autorice, o dosad izdanim knjigama i najnovijem ostvarenju te planovima za budućnost. Njihov iznimno ležeran i prisan razgovor omogućio je publici da se osjeća dijelom zabavnog društva prepunog pozitivne ženske energije, te da sudjeluje u čakuli dvije prijateljice punoj smijeha, životnih anegdota i edukativnih momenata. Vrijeme je doista proletjelo, a događaju su svojim nježnim ambijentalnim izvedbama obogatili Tea Mužić i Dario Budicin iz Sunrise dua.

 

A „HAKER“, u jezičnom izboru autorice odmak je od onoga po čemu je Marilena zablistala u svojim ranijim djelima – istarskom, ližnjanskom dijalektu. Pisan je hrvatskim književnim standardom te je radnja smještena izvan granica Istre i naše zemlje. Pun je akcije, u njemu se isprepliću razno razni likovi, gotovo da je na rubu, kako je sama autorica pojasnila, da bude krimić, ali ipak ostaje u okvirima slojevitih ljubavnih priča kakve su karakteristične za Marilenino pero. Glavna je junakinja slijepa djevojka koja može sve i živi život punim plućima. Zanimljivo… sa zločestim dečkom – hakerom spaja ju želja i namjera da napiše knjigu, a kroz roman njih dvoje prolaze niz avantura i spletki u kojima je ipak, napomenula je autorica, ljubav glavni začin. Zahvaljujući suradnji i prijedlogu slijepih beta čitateljica, da u romanu bude i šale na račun sljepoće, Marilena vrlo uspješno i sa senzibilitetom demistificira hendikep sljepoće, zabavnim i uistinu edukativnim momentima za sve videće čitatelje.

 

Zahvaljujući se suradnicima, počevši od svojih beta čitateljica, autorica je spomenula one bez kojih knjige ne bi bilo, a u pripremi „HAKERA“ kojega je izdala u vlastitoj nakladi, pomogli su joj redom urednica Andrea Holi, lektorica Zlata Knez, a grafički ju je uredio Tomislav Klemenčić. U knjižarama je dostupan od 20. rujna, a kako je najavila, novi, osmi po redu roman, trebao bi izaći do konca godine. Zahvaljujući se Općini Medulin, Turističkoj zajednici općine Medulin, udrugama organizatorima i domaćinima, Marilena Dužman oprostila se od medulinske publike uz želju za ponovnim susretom. Vjerujemo da će to biti vrlo skoro i nadamo se još jednom veselom, opuštenom i inspirativnom druženju, kao neformalnom susretu prijatelja u lokalnom, medulinskom književnom klubu, poručuju organizatori.