„Mali i veliki volonteri u akciji“ ove subote u centru Šantadur u Medulinu

U subotu, 25. 09. 2021. nastavljaju se aktivnosti u centru Šantadur te će se u organizaciji udruga Sakramenski, Mutila i Format održati 1. radna akcija uređenja dvorišta i okućnice objekta, od 10 do 14 sati. Svoj su dolazak već najavili učenici OŠ dr. Mate Demarina Medulin u pratnji i pod vodstvom profesorice Mirjane Konta. Učenici koji su prethodno sudjelovali na radionici izrade murala uz gostujuću umjetnicu, muralisticu Jadranku Lacković, ove će subote nastaviti i dovršiti svoj mural na unutarnjem zidiću u dvorištu centra te time doprinijeti uređenju cijelog prostora.

Organizatori pozivaju sve malene i velike ljude dobre volje, da se pridruže ovoj akciji, koja neće biti isključivo radna, već će biti prilika i za zabavu i edukaciju. U aktivnostima koje se planiraju, zaista svatko može sudjelovati i doprinijeti, a farbati će se ogradu i zid, uređivati dječji kutak, zasaditi pokoju biljku. Tijekom događaja će također biti održana i pokazna radionicu pripreme prirodnih sredstava za čišćenje kuće i za korištenje u vrtu, a dobrodošli su i ljubitelji biljaka i cvijeća, koji imaju i žele razmijeniti sjeme ili biljke, kako bi se ostvarila prva razmjena sjemena, sadnica i presadnica u Medulinu.

Svim navedenim aktivnostima koje se planiraju za ovu subotu, centar Šantadur uključuje se u obilježavanje dvije značajne manifestacije. Događaj „Mali i veliki volonteri u akciji“ dio je „Europskog tjedna održivog razvoja 2021.“, koji se obilježava od 2015., a u Hrvatskoj se raznovrsne aktivnosti mnogobrojnih organizatora provode u koordinaciji nacionalnog koordinatora, udruge ODRAZ – Održivi razvoj zajednice. Ova međunarodna inicijativa, obilježava se diljem Europe od 20. do 26. rujna, s ciljem poticanja i bolje vidljivosti aktivnosti, projekata i događanja koja promiču održivi razvoj i Globalne ciljeve održivog razvoja.

Događaj su udruge organizatori prijavile kao dio, još jedne značajne kampanje na nacionalnoj razini – „Hrvatska volontira 2021.“ – koja se odvija u Hrvatskoj jedanaestu godinu za redom. Kampanjom svi uključeni ukazuju na značaj volontiranja za razvoj suvremenog demokratskog društva u kojem svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojem se takav doprinos cijeni.

Uključivanjem u obje ove inicijative, subotnja akcija i njene aktivnosti u Šantaduru biti će vidljive i na nacionalnoj i međunarodnoj razini te predstaviti ovu malu inicijativu kao primjer dobre prakse suradnje u zajednici, u cilju oživljavanja prostora koji i želi biti mjesto okupljanja, suradnje i razvoja novih ideja i projekata, za i sa mještanima i svim dionicima u lokalnom kontekstu.

Akcija se provodi kao dio projekta „Mali i veliki volonteri u akciji“, kojeg iz svog proračuna financira Općina Medulin.