U Medulinu održana edukacija za mlade i donositelje odluka u sklopu projekta „Mladi ZA Medulin – djeluj lokalno“

Općina Medulin  nastavila je  s provedbom  projekta „Mladi ZA Medulin – djeluj lokalno“ održavanjem edukacije za mlade i donositelje odluka. Na edukaciji su sudjelovali mladi s područja Općine Medulin, uglavnom studenti, odnosno stipendisti Općine, članovi Savjeta mladih, načelnik Općine Medulin Ivan Kirac, predsjednik Općinskog vijeća Vladimir Veljović, vijećnici Općinskog vijeća, ravnateljica Zaklade za razvoj civilnog društva Helga Može,  pročelnici i službenici općinske uprave  koji rade s mladima.

Zanimljivu i interaktivnu  edukaciju održali su Mario Žuliček i Ante Galić, suradnici iz Udruge gradova naglašavajući koliko je bitna sinergija svih  mladih i donositelja odluka  u donošenju i provođenju odluka koji će Općinu Medulin učiniti poželjnim mjestom za život mladih, odnosno Općinu po mjeri mladih.

Predavači su prisutne upoznali s odredbama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Zakonom o  savjetima  mladih, koji predstavljaju temelj  za rad Općinskog vijeća ali i Savjeta mladih. Tijekom edukacije naglašene su   neke manjkavosti Zakona o savjetima mladih koji u nekim jedinicama lokalne samouprave jednostavno onemogućavaju osnivanje savjeta mladih, obzirom da isti zakon i pravila vrijede za Grad Zagreb i za najmanje jedinice lokalne samouprave. Porazan je podatak da  je u Republici Hrvatskoj osnovano samo stotinjak savjeta mladih, od preko petstotina jedinica lokalne samouprave.

Vjerujemo da je ova edukacija, ali i radionica koja će se održati slijedeće subote ( 02. listopada), motivirati mlade ljude s područja Općine u dobi  od 15 – 30 godina da se prijave za Savjet mladih u novom sazivu, čija se objava poziva planira za sredinu listopada.

Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz programa Erasmus +, Ključna aktivnost 3. Sredstva su odobrena u 100% iznosu, a vrijednost projekta je 12.785,00 eura.

 

Slijedeća na rasporedu je radionica koju će voditi Mario Žuliček iz Udruge gradova i Helga Može Glavan, a tema radionice biti će međusobna komunikacija između mladih i donositelja odluka, te će se ista održati dana 02. listopada u 3MC-u, Medulin, Centar 58, s početkom u 10,00 sati. Sudionici moraju potvrditi svoj dolazak do petka, 01. listopada 2021. do 13 sati.