obilježavanje rođenja Marije Crnobori

Danas je u Banjolama ispred Galerije Crnobori položeno cvijeće ispred biste Marije Crnobori, čime je obilježena   103. godišnjica njenog rođenja.

 

Načelnik Općine  Medulin  naglasio je značaj Marije Crnobori u dramskoj umjetnosti, a osobito njen doprinos  očuvanju čakavske poezije.

 

Prisjetio se kako je Marija, poput  mnogih  Istrana, s roditeljima, izbjegla od  talijanskog fašizma u Kraljevinu SHS, gdje je u Zagrebu završila učiteljsku a potom i glumačku školu.

Tijekom rata je postala  članicom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, a nakon rata  kazališta u Rijeci i Beogradu.

Preko 30 godina svoje je sposobnosti iskazivala na Dubrovačkim ljetnim igrama, a za svoje je izvedbe osvojila brojne nagrade.

Iako je cijeli svoj život posvetila kazališnim daskama, nekoliko je puta nastupila na velikim i malim ekranima.

U Društvenom domu u Banjolama otvorena je spomen soba Marije Crnobori  za opremanje koje je njena obitelj donirala Općini njene osobne stvari, pisma, kostime i dr. a Općina Medulin je 2016. godine sufinancirala objavu knjige “Marija Crnobori – eseji o fragmentima“ autorice Jelene Lužine.

 

Marija Crnobori umrla je u Beogradu 21. listopada 2014. godine.

 

Skromnom okupljanju nazočili su, osim  načelnika Ivana Kirca sa suradnicima, vijećnik Općinskog vijeća Ozren Josip Grbavčić i član Mjesnog odbora Banjole Aljoša Ukotić, te mještani Banjola.