Na „Bodljikavim danima u Žminju” izloženo 260 kaktusa i sukulenata iz cijele Istre

Već devet godina traje tradicija „Bodljikavih dana u Žminju”, izuzetno zanimljive i atraktivne izložbe kaktusa i sukulenata, koja je ove godine postavljena u žminjskoj Kuli i otvorena u sklopu svečanosti Dana općine Žminj, bit će dostupna za razgledavanje sve do 10. listopada.

Održavanje izložbe kaktusa i sukulenata u Žminju inicirala je Zdenka Jakus, i sama pasionirana uzgajivačica kaktusa, okupivši oko sebe kolegice i kolege iz cijele Istre kako i širu javnost ali i sebe međusobno upoznali s bogatim svijetom zanimljivih vrsta kaktusa i sukulenata te razmijenili znanja i iskustva u sadnji i njegovanju ovih biljaka. Na ovogodišnjoj izložbi „Bodljikavi dani u Žminju” predstavljeno je čak 260 kaktusa i sukulenata iz kućnih zbirki tridesetoro uzgajivača iz cijele Istre. Među izlošcima ima i rijetkih egzotičnih vrsta, kao i primjeraka koje su uzgajivači brižljivom njegom uspjeli uzgojiti do natprosječnih razmjera; ima i divovskih kaktusa ali i onih mikro-veličina, a ima ih i u raznim bojama i oblicima. Pojasnimo: sukulenti su biljke koje spremaju zalihe vode u svoje debele mesnate listove, stabljike ili korijen, a najpoznatije među njima su agava i aloa vera. Kaktusi su posebna porodica unutar skupine sukulenata, najčešće ih prepoznajemo po bodljama, iako postoje i kaktusi bez bodlji. Ukratko, svi su kaktusi ujedno i sukulenti, ali nisu svi sukulenti – kaktusi.

Na otvorenju izložbe dodijeljene su i nagrade najuspješnijim uzgajivačima, pa su tako nagradu za najljepši sukulent dobili Sara i Mirando Mužina; za najljepši kaktus nagrađena je Loredana Konović, dok je nagradu za najljepšu kolekciju dobila Sonja Rauch.

Uz izložene kaktuse i druge sukulente, izložbu na tri kata žminjske Kule obogaćuju još i likovni radovi učenika Osnovne škole Vladimira Gortana iz Žminja te mališana žminjskog Dječjeg vrtića Rapčići. K tome je u prizemlju Kule postavljena i izložba starih fotografija Žminjaca u svatovima, a na trećem katu kule Renco Otočan izradio je fontanu kraj koje se nalazi i mali kutak za fotografiranje.

Ova jedinstvena izložba ne samo u istarskim već i u hrvatskim razmjerima otvorena je za razgledavanje svakog radnog dana od 8 do 16 sati te subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati.