Dječji tjedan u Općini Medulin

Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci, koja svake godine svojim programskim sadržajima i akcijama obuhvaća sve više djece i odraslih, kako na lokalnoj tako i na nacionalnoj razini. Održava se u prvom punom tjednu listopada i traje sedam dana, tijekom kojih se aktivnosti u organizaciji predškolskih i školskih ustanova, udruga te jedinica lokalne samouprave fokusiraju na usmjeravanje pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu.

U ovogodišnjem su Dječjem tjednu koji je u općini Medulin započeo 4. listopada, sudjelovali Dječji vrtić Medulin s područnim vrtićima te Osnovna škola dr. Mate Demarina Medulin s PO Banjole. Organizirani program proveden u obje ustanove bio je prigodan i poseban te je za cilj imao zabaviti i educirati naše najmlađe mještane, vodeći se lijepom i prepoznatljivom izrekom ove manifestacije „Ljubav djeci prije svega!“.

Tako su mališani iz DV Medulina, skupine Ježići i Premsići uživali u izvedbi predstave „Dino Saurić“ na poučnoj stazi “Putovima dinosaura”, na rtu Kamenjaku, u organizaciji JU Kamenjak. Zahvaljujući odgojiteljicama vrtićke su skupine poslušale različite „Priče na dar“ u šumici nadomak vrtića, dok su za jasličke skupine također odgojiteljice pripremile i izvele predstave u prostoru vrtića. Za skupinu Leptirići organiziran je prometni poligon „Mala biciklijada“ i crtanje kredom na dvorištu vrtića, dok su Bubamare otišle u posjet Aquariumu Pula.

Vinkuranski Ježići održali su turnir u šahu i natjecali se u sportskoj igri “Konjić i kočijaš”, djeca su u skupini prezentirala svoje omiljene vještine poput pjevanja, plesanja breakdance-a, pričanja viceva, glume i kazivanja stihova, u programu “U čemu sam najbolji-a” te su izrađivali plakate – crteže, s izjavama i prijedlozima djece odraslima pod motom Dječjeg tjedna “Odrasli imajte u vidu i naše prijedloge”.

U skupini Delfini su se kroz cijeli tjedan, kroz kozmički odgoj, provodile aktivnosti Djeca planete Zemlje, Origami putovanje, Sličnosti i razlike – prava i obveze, a za sve zainteresirane roditelje, odgojitelje i osnovnoškolske učitelje DV Medulin je organizirao on-line predavanje koje je održano putem zoom-a, pod naslovom „Ljubav djeci prije svega – Pomozi mi da to učinim sam“. U matičnom su vrtiću u Medulin, za sve vrtićke skupine, održane dvije izvedbe predstave za djecu „Prometna džungla“ Teatra Naranča.

U Osnovnoj školi dr. Mate Demarina Dječji su tjedan obilježili u znaku igara, koje su organizirane u sportskoj školskoj dvorani, gdje su se učenici natjecali u poligonima, povlačenju konopa i drugim „starim igrama“ te su i za učenike matične kao i područne škole u Banjolama održane dvije izvedbe predstave „Hrvatska bajkovnica“ Teatra Naranča.

Program Dječjeg tjedna 2021. na području općine Medulin realiziran je zahvaljujući financijskoj i logističkoj podršci Općine Medulin i Javne ustanove Kamenjak.