„Medulinske štrigunerije“ prošle subote začarale centar Šantadur u Medulinu

Prošle subote, 30. 10. 2021. centar Šantadur u Medulinu zaogrnuo se pomalo nesvakidašnjim, mističnim ruhom te na jedan dan postao sastajalištem malih i velikih štriga i štriguna. U posljednjem vikendu mjeseca listopada, u Šantaduru je održan program „Medulinske štrigunerije“, sa fokusom i željom da se ponajprije najmlađima približi domaće, medulinske štorije o štrigunima, krsnicima, ženama slabega oka, koji su zaista, i ne tako davno, djelovali upravo u Medulinu i najbližoj okolici.

 

Bila je to prilika za susret, za razgovor, igru i smijeh. Okupilo se veselo i straaaašno društvo, čija je isključivo pozitivna energija oživjela centar i posebno njegovo dvorište. Prostor su obogatile i uljepšale ne samo vještičje, već i prekrasne jesenske dekoracije, koje su osmislile i realizirale vrijedne volonterke udruge Sakramenski, ali ne samo članice, već i mještani i mještanke koji su se uključili u pripremu ovog događaja. Nekoliko prigodno uređenih kutaka u kortivi nekadašnjega vrtića, poslužili su kao foto pointevi na kojima su se posjetitelji fotografirali, a sve su bilježili i fotoobjektivi mladih medulinskih fotografa. Zahvaljujući svima koji su poklonili i udružili svoje vrijeme i ideje, centar Šantadur prošle su subote začarale „Medulinske štrigunerije“!

 

Maleni su kandidati za štrige i štrigune pristupili posebno pripremljenom štrigunskom ispitu te pod budnim okom dviju štriga mentorica, u nekoliko disciplina pokazati svoje vještičje znanje i vještine. Od „samo njihovih“ magičnih besida, pokazivanja najstrašnijeg pogleda i vještičjeg glasnog i porednog smijeha, do letenja na metli i konačno pravog štrigunskog dvoboja, mladi su štrigunski pripravnici, svi od reda, s odličnim uspjehom položili ispit te zaslužili svoje štrigunske pašaporte. Prethodno ispitu, ali i tijekom cijelog događaja i mališani i njihovi odrasli pratioci, svoj su vještičji izgled dodatno mogli obogatiti i naglasiti u kutku za štrigunsko uljepšavanje, kod „majstora vizažista“ koji su oslikavali lica posjetitelja isključivo strašnim motivima i detaljima. „Cuka na žlicu“, odnosno fantastična juha od buče i jednako genijalan rižoto okrijepili su okupljeno društvo, a iznimnoj kuharici pohvale i priznanje dano je time što se tražio pijat više, te iako se radilo o magičnim jelima, ona su jednostavno „isparila“.

 

Igru i zabavu na otvorenom, spuštanjem mraka zamijenila je sljedeća aktivnost pripremljena za najmlađe – pričanje „straaašniiih štorija“ povezanih sa medulinskom poviješću i stvarnim događajima i susretima Medulinaca sa štrigunima, morama, krsnicima i ženama slabega oka, te nakon priča, za najodvažnije i najustrajnije projekcija „štrigunskog filmskog deserta“.

Odrasli su se za to vrijeme nastavili družiti u dvorištu Šantadura, gdje je pokazno demonstrirano umijeće i umjetnost dubljenja bundeva, te rašljanje, kao metoda traženja i pronalaska vode, duboko ukorijenjeno u tradiciji našega podneblja.

 

Na koncu još jedne aktivnosti u Šantaduru – centru baštine i održivog razvoja, provedene uz financijsku i logističku podršku Općine Medulin, organizatori zahvaljuju svima koji su se uključili u pripremu i provedbu programa „Medulinske štrigunerije“. Zajedno su maleni i veliki ispričali prekrasnu priču ispunjenu smijehom, igrom i čakulom, a osjećaj pripadnosti i zajedništva nagrada su i motivacija za nastavak rada na oživljavanju ovog prostora u srcu Medulina.

 

Jer… vjerujemo u priče… vjerujemo da priče zaslužuju biti ispričane, i slušane, i podijeljene.

Kada ih dijelimo, kada u njima sudjelujemo zajedno s drugima, dio smo nečeg većeg i magičnog. Mi u zajedništvu pokrećemo… stvaramo… U davanju i dijeljenju, svjesno počinjemo oblikovati našu stvarnost i prostor u kojem živimo. Time nadograđujemo inače neopipljiv i eteričan koncept – kolektivni identitet našeg mjesta i nas samih. Satkan od niti… i priča svih onih koji su ovo mjesto nazivali domom prije nas, našim djelovanjem on poprima konkretne konture i vrijednosti koje kao svoj otisak dodajemo u njegov DNK. Jer… mjesto čine ljudi, njihova djela i njihove priče. I zato je priča poput ove koju smo zajedno skrojili i ispričali prošle subote u Šantaduru višestruko vrijedna. A svi oni koji su poklonili sebe da bi se Medulinske štrigunerije desile, kamenčić su promjene, u načinu na koji gledamo, promišljamo i živimo ovo naše mjesto. Ta ideja, taj kamenčić, ono je što stoji u srcu vizije o centru Šantadur – tu želimo osmišljavati i pričati priče. A svaka priča koju ispričamo zajedno snažnija je i dopire puno dalje te ostavlja za sobom neizbrisiv trag. Samo takve priče rađaju nove ideje i snove… samo takve priče postati će stvarnost.