NOĆ KAZALIŠTA – PREDSTAVA POTPLAĆENI! NE PLAĆAMO

Poštovani ljubitelji kazališta,

Pozivamo vas na manifestaciju NOĆ KAZALIŠTA .
U subotu 20.studenoga 2021. u 20 sati na predstavu POTPLAĆENI! NE PLAĆAMO! 
Predstavu možete pogledati i dan prije 19. studenoga 2021. u 20 sati.
Cijena ulaznice  40 kn .
 

POTPLAĆENI! NE PLAĆAMO!

 

AUTOR: Dario FO
PRIJEVOD: Aleksandar BANČIĆ, Valter ROŠA
REŽIJA, ADAPTACIJA: Patrik LAZIĆ
IGRAJU: Marijana PERŠIĆ, Aleksandar BANČIĆ,
Nika IVANČIĆ, Valter ROŠA, Luka MIHOVILOVIĆ

 

 

Jedan od najcjenjenijih Foovih komada je Non si paga! Non si paga! napisan 1974. kada je njegov i Ramin, Collettivo teatrale La Comune, dobio na korištenje Palazzina Liberty, napuštenu zgradu nekada prosperitetnog restorana. Predstava po tom tekstu izvođena je u sezoni 1974/75. kao poticaj za diskusije s otpuštenim radnicima, štrajkašima i imigrantima bez perspektive.

Početak zapleta komada je kada Ana, žena koja je nedavno dobila otkaz, dolazi s mnogo hrane iz supermarketa u kojem su kupci odbili platiti po njihovom mišljenju previsoke cijene. Oni plaćaju pola cijene, a vrlo brzo nakon što se u raspravama u Libertyju konstatira da je to neuvjerljiva fantastika, počinje se u nekim milanskim supermarketima masovno provoditi takvo poluplaćanje, što izaziva uzbuđene reakcije vladajućih društvenih struktura, a dnevnik Giornale Nuovo s izdavačem Berlusconijem tužio je kazališni kolektiv La Comune sudu kao začetnike tih događanja. No prilično iznenađujuće, nisu im izrečene nikakve kazne jer je sud ustanovio da je prava vrijednost tako plaćenih artikala bila upravo upola manja od istaknute cijene.

Radnja započinje povratkom nezaposlene Antonije iz supermarketa gdje je iskoristila pobunu kupaca i doma donijela izdašnu špežu koju je “dobila u pola cijene”. Dio namirnica želi podijeliti s prijateljicom Margheritom koju je pomalo strah što će njen muž, Luigi, reći. Ni Antonijin suprug, Giovanni, ne smije o tome ništa znati. Giovanni je konzervativan radnik lokalnog brodogradilišta koji poštuje zakone. Antonijin način izlaska iz ovog problema pokrenut će urnebesne komične situacije.

Dario Fo jednom je izjavio kako smijeh ne otvara samo vaša usta već i um. To je bilo njegovo poslanje kroz čitavu višedesetljetnu karijeru. Stvarati komedije koje će zabaviti ljude, ali i koje će dopustiti gledateljima da razmisle o ozbiljnim i važnim društvenim problemima. Na tragu Brechta, Fou je bilo važno da gledatelj nikada ne izađe ravnodušan iz kazališta.

“Sotto paga! Non si paga!” je vrlo aktualna i važna komedija pogotovo u svjetlu nove ekonomske krize koju svi očekujemo.