Medulinski malin i premanturski turanj osvjetljeni ljubičastom bojom povodom Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju

U srijedu navečer su medulinski malin i premanturski turanj obasjani ljubičastim svjetlom povodom  obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju.

Svake se godine u Republici Hrvatskoj prijevremeno rađa oko 2000 djevojčica i dječaka, čiji se roditelji po rođenju susreću s nizom posebnosti i potreba, radi kojih im je potrebna zdravstvena, psihološka, ali i društvena podrška, uz pomoć koje te djevojčice i dječaci mogu izrasti u zdrave odrasle ljude. U Republici Hrvatskoj  značajnu ulogu u podršci obiteljima prijevremeno rođene djece imaju udruge roditelja, poput Kluba roditelja nedonoščadi Palčići (poznati po akciji “Palčić Gore”), čija podružnica postoji i u Puli.

Predsjednica pulske podružnice Palčića Gordana Damjanić Maroh i sama majke jedne  dvadesetdvogodišnje palčice zahvalila je Općini Medulin na podršci  Udruzi i na senzibiliziranju javnosti za probleme malih palčića i njihovih roditelja. Pojasnila je kako se Palčići i njihovi roditelji suočavaju s različitim poteškoćama, pa je jako bitno da im se pomoć pruži odmah po rođenju za što su neophodni suvremeni uređaji.

Načelnik Općine Medulin Ivan Kirac istaknuo je kako Općina Medulin   gotovo 9,3 milijuna kuna ulaže u predškolski odgoj te je svoj djeci omogućen upis u vrtiće i jaslice. 

Osim toga, Općina je  suosnivač Dnevnog centra Veruda koji stoji na raspolaganju neurorizičnoj djeci i djeci male porođajne težine od njihovog otpusta iz bolnice, čime se uvelike ubrzava njihov oporavak te  olakšava njihovim roditeljima.

U više navrata Općina Medulin je sudjelovala u nabavi opreme za pulsku neonatologiju i pedijatriju, a svakako će se i u budućnosti  nastaviti ulagati u opremu   za koju Opća bolnica ukaže da je najpotrebnija, kako bi se palčićima omogućio što brži oporavak.