Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Pula – Pola organizira predavanje na temu nužne obrane

 

Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Pula – Pola, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenoga u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula organizira predavanje na temu nužne obrane, pod nazivom “O nužnoj obrani kroz prizmu ključnih aspekata – pravni pojmovi u laičkom životu”.

Predavanje će održati izv.prof.dr sc. Barbara Herceg Pakšić s Pravnog fakulteta u Osijeku te će sudionike upoznati s pravom na obranu od protupravnog napada. Isto tako, objasnit će što je to prekoračenje nužne obrane. Polaznici predavanja dobit će bolji uvid u pravo na nužnu obranu (samoobranu), kako se zaštiti od nasilja, a pri tome ostati unutar zakonom propisanog prava.

U uvodnom djelu izlaganje će imati i policijski službenici Odjela za prevenciju Policijske uprave istarske. Tema i naslov predavanja je „Uloga policije u podršci i zaštiti žena žrtava nasilja – aspekti represivnog i preventivnog rada“.

Barbara Herceg Pakšić pravna je stručnjakinja za nužnu obranu i krajnju nužde. Napisala je monografiju “ISPRIKA U KAZNENOM PRAVU – Prekoračenje granica nužne obrane i krajnje nužde”. Knjiga je rezultat kontinuiranog znanstvenog istraživanja u području krivnje, nužne obrane i krajnje nužde kao temeljnih instituta kaznenog prava.

Ovim predavanjem, Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grada Pula – Pola otvara novo poglavlje u programima prevencije kojima će se lokalnoj zajednici ponuditi znanja koja su životno primjenjiva i usmjerena na otklanjanje uzroka nasilja i drugih oblika antisocijalnog ponašanja.

Vijeće za prevenciju kriminaliteta Grad Pule – Pola okuplja sve dionike koji svojim radom i djelovanjem pomažu u prevenciji kriminaliteta i ostvarenju potrebne razine urbane sigurnosti kao multidisciplinarnog područje.

Predavanje će biti uživo i putem Zoom aplikacije. Broj mjesta za sudjelovanje uživo je ograničen na 20 osoba i samo osobe kojima je potvrđeno mjesto moći će ući na događaj.

Uživo se može sudjelovati samo uz predočenje valjane i važeće EU Covid potvrde i osobne iskaznice. Detalje uvjeta mogućnosti ulaska u GKČ Pula možete potražiti na ovoj poveznici   https://www.gkc-pula.hr/hr/

Prijavu sudjelovanja možete izvršiti na ovoj poveznici https://forms.gle/1Mm831JsVh53onPR8

Prijave za sudjelovanje uživootvorene su do popune, odnosno do 29. studenoga u 12.00 sati.

Prijave za sudjelovanje onlineotvorene su do 30. studenoga u 12.00 sati.

PROGRAM

16:45 – 17:00 Prijam sudionika

17.00 – 17.10 Uvodni govor

17:10– 17:30 „Uloga policije u podršci i zaštiti žena žrtava nasilja – aspekti represivnog i preventivnog rada“, Alica Rosić-Jakupović, voditeljica Odjela prevencije, Policijska uprava istarska

17:30 – 18:15 “O nužnoj obrani kroz prizmu ključnih aspekata-pravni pojmovi u laičkom životu”, Izv.prof.dr.sc. Barbara Herceg Pakšić, Katedra kazneno-pravnih znanosti, Pravni fakultet Osijek, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

18.25 – 18.45 Rasprava i pitanja