Poziv na otvorenje izložbe Kokošnik i druga slavenska ženska oglavlja

Udruga ruske nacionalne manjine u Istarskoj županiji Ruski dom u suradnji s odjelom kulture KURS-a Hrvatske (Koordinacija udruga ruskih sunarodnjaka Hrvatske)  i Srpskim kulturnim centrom u Istri s velikim zadovoljstvom htjeli bi najaviti izložbu ‘Kokošnik i druga slavenska ženska oglavlja’, te ovom prilikom pozvati Vas na otvorenje,  koje će se odrzati 18.12.2021. godine u 12.00 sati ispred prostora Srpskog kulturnog centra u Puli, Maksimijanova 12. 

Ova izložba je nastavak velikog projekta ‘Splet slavenskih kultura i tradicija’, koji smo započeli prošle godine sa Božićnim tradicijama u suradnji s ruskim i hrvatskim muzejima te nastavili ove godine izložbom u Etnografskom muzejugrada Zagreba ‘Pisanice-splet hrvatskih i ruskih tradicija’ 19.03.-06.04.2021. pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Ruske Federacije. 

Nakon čega jedan dio izložbe bio je izložen u Srpskom kulturnom centru u Istri 28.04.2021. – 05.05.2021. pod nazivom “Pisanice – ruske tradicije”,  te je izazvao ogroman interes publike i medija. Da se ponovi, a možda i nadmaši interes za prethodnu izložbu ovaj put smo izabrali širu temu  tradicijskih ženskih slavenskih oglavlja. Sudionici iz Istre, Dalmacije i drugih regija Hrvatske pokušali su napraviti umjetnička djela povezana s određenom narodnom tradicijom. Osim stiliziranih i tradicijskih ruskih oglavlja prikazati će se pokrivala za glavu iz Bjelorusije, Ukrajine, Slovenije, Srbije Hrvatske.

Izložba će biti otvorena do 30.12.2021. svakim danom od 15.00 do 19.00 sati osim Nedjelje i blagdana.

Otvorenje će se održati uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera te je dolazak potrebno  potvrditi do 17. prosinca na telefon 098/434641 (Predsjednica Udruge Ruski Dom Tatjana Sokolova) ili na e-mail ruskidom.istria@gmail.com

U skladu s propisanim mjerama broj sudionika je ograničen.

Veselimo se Vašem dolasku!