Obilježena 75. obljetnica pogibije pulskih antifašista

Povodom 75. obljetnice pogibije pulskih antifašista Lina Mariania, Salgari Antonia i Lussi Maria danas su na spomen obilježje u Tršćanskoj ulici položeni vijenci na mjesto gdje su trojica izgubili živote čuvajući strojeve tadašnjeg elektro mlina „Sansa“ koji su trebali biti odvezeni u Italiju. Uz Udrugu antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule te predstavnike Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, vijence su ispred Grada Pule položili zamjenik pulskog gradonačelnika Bruno Cergnul i predsjednica Gradskog vijeća Pule Dušica Radojčić.

„Danas odajemo počast herojima koji nisu htjeli dopustiti da se strojevi, koji su im život značili, odvezu u Italiju. Svoje su živote dali za značajan cilj i njihovu žrtvu nećemo nikada zaboraviti.“, naglasio je Cergnul. 

„Današnje obilježavanje pokazuje da prepoznajemo značaj tadašnje antifašističke borbe“, kazala je Dušica Radojčić te dodala: „Situacija u Hrvatskoj, pa tako i svijetu, dokaz je da ta borba ne smije stati. Svaki dan moramo ponavljati što znači antifašizam i koje su njegove vrijednosti. Tri radnika kojih smo se danas sjetili to su nam jasno pokazali.“, istaknula je, između ostalog, Radojčić.

U svojoj su namjeri radnici uspjeli jer 3. siječnja 1947. godine strojevi nisu odvezeni, ali su u sukobu s policijom, nažalost, dali svoje živote, dok je osmero radnika bilo ranjeno među kojima je bila i jedna žena.

„Njihova žrtva trebala bi biti vječna poruka da bez radničke osviještenosti, ustrajnosti i borbe nema pravde niti dostojanstva.“, kazala je predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Marina Cvitić. 

Uz članove obitelji poginulih, minutom šutnje odana je počast stradalim radnicima.