Brijunima 1,9 milijuna kuna za nova električna turistička vozila

 

Marno Milotić, v.d. ravnatelja Javne ustanove Nacionalni park Brijuni i direktor Fonda Siniša Kukić, 4. siječnja 2021. godine, potpisali su Ugovor o sufinanciranju električnih turističkih vozila vrijedan 1.9 milijuna kuna. U sklopu projekta, Fond će Brijunima sufinancirati 20 električnih vozila namijenjenih najmu te 4 namijenjena prijevozu gostiju, ukupne vrijednosti preko 3 milijuna kuna.

„Emobilnost je već sada strateški cilj Europske unije, a pogotovo na područjima koji su oaze bioraznolikosti, poput nacionalnih parkova. Drago nam je što se turizam na Brijunima doista promišlja u okvirima održivosti i rado ćemo i dalje biti na raspolaganju za sve kvalitetne ideje koje će doprinijeti i ciljevima zaštite okoliša i energetske učinkovitosti.“ zaključio je direktor Fonda.

V.d. ravnatelja JU NP Brijuni Marno Milotić potvrdio je da održivost mora biti prioritet u upravljanju nacionalnim parkovima. „Nabavkom novih električnih vozila, obogatit će se turistička ponuda otoka, ali i očuvati njegove posebnosti. To nam je bio cilj i provedbom EU projekta Novo ruho Brijuna, gdje smo također ostvarili odličnu suradnju s Fondom, a to će nam biti cilj i dalje.“ zaključio je Milotić.

Dugogodišnja suradnja Fonda i NP Brijuni do sad je rezultirala provedbom 18 projekata vrijednih preko 50 milijuna kuna. S obzirom na Zeleni plan i klimatsko-energetsku politiku RH, može se očekivati nastavak poticanja svih aktivnosti koje doprinose održivosti i zelenoj infrastrukturi, što će pratiti i Fondovi novi programi sufinanciranja.