Obilježena 78. obljetnica stradavanja mještana sela Bokordići

U nedjelju 9. siječnja  u Bokordićima je obilježena 78. obljetnica sjećanja na nevine žrtve stradale u drugom svjetskom ratu. Tom prilikom su mještani i gosti komemoracijom i polaganjem vijenaca na spomenik u Bokordićima odali počast nevinim žrtvama stradalim 1944. godine, u noći s 8. na 9. siječnja.

Pripadnici nacističkih postrojbi nakon susjednih Šajini krenuli su prema Bokordićima gdje su divljački pobili 22 žitelja, a još 30-ak ih je završilo u njemačkim logorima, odakle se nikada nisu vratili.

U znak sjećanja, vijence na spomen obilježje žrtava fašističkog terora položili su delegacija mještana Bokordići i Pustijanci, predstavnici Općine Svetvinčenat,susjedna Općina Barban i MO Šajini, delegacija SAB-a Istarske Županije, UAB-a Grada Pule, podružnica SAB-a Općine Svetvinčenat.

Nazočnima su se prigodnim govorima obratili načelnik Općine Svetvinčenat Dean Perković, predsjednik općinskog ogranka SAB-a Mirko Rojnić, predstavnik SAB-a Istarske županije Romano Božac, te zamjenik župana Istarske županije Tulio Demetlika.

U svom govoru načelnik Općine Svetvinčenat Dean Perković istaknuo je kako veliku ulogu u obilježavanju i očuvanju ovakvih ali i drugih povijesnih događaja imaju mlađe generacije: „Danas, na 78. obljetnicu ove tragedije moramo se priupitati i što smo do sad učinili, što činimo i što ćemo učiniti da se ova žrtva ne zaboravi.Svjedoci smo da dolaze nove mlađe generacije, među koje spada i moja, koja nije opterećena povijesnim zbivanjima, ali koja mora znati povijesne činjenice i baštiniti ono što su nam naši preci ostavili u nasljedstvo.“

Te koliko je važna uloga Europske Unije za zajedništvo svih Europskih naroda: „U ovom izazovnom momentu jedini put koji nam garantira slobodu, zajedništvo i toleranciju je onaj pod zastavom ujedinjene Europe koja je, usudio bih se reći garancija budućim naraštajima da se zvjerstva počinjena u Bokordići, susjednim Šajinima i prijateljskoj Lipi neće nikad više ponoviti.“