Mamografski pregledi: Grad Rovinj-Rovigno organizirati će prijevoz pacijentica iz Rovinja u Pazin

Gradonačelnik Marko Paliaga je održao sastanak s predstavnicima Istarskih Domova Zdravlja kako bi zajedno iznašli rješenje problemu ukidanja mamografskih pregleda pri rovinjskome Domu zdravlja.

Ravnatelj Istarskih domova zdravlja Ante Ivančić objasnio je kako je reorganizacija i nabava novog uređaja koji je smješten u Ispostavi Pazin bila nužna zbog dosad nezadovoljavajućih rezultata starih uređaja.

lstarski Domovi Zdravlja su, kao jedan od prioriteta u narednom razdoblju, odredili unapređenje sustava ranog otkrivanja karcinoma s ciljem da sustav preventivnih pregleda, a posljedično i preživljavanje od karcinoma u lstri dovedu na nivo najuspješnijih europskih regija.

Prvi korak u tome – pojasnio je Ivančić – bila je nabava digitalnog mamografa s tomosintezom, koji je, radi dostupnosti što većem broju žena smješten u ispostavi Pazin. Zbog neusporedive razlike u kvalitete snimaka, prestalo se s korištenjem starih mamografa.

S gradonačelnikom je dogovoreno da će s ciljem prilagodbe pacijentica novim okolnostima Grad Rovinj-Rovigno organizirati prijevoz na preglede u Pazin, a Grad Rovinj-Rovigno će se svakako priključiti uvođenju modela mobilne mamografije koji koriste mnoge EU zemlje. Naime, Istarski Domovi Zdravlja planiraju do kraja godine nabavu digitalnog mamogafa s tomosintezom koji će biti smješten u adekvatnom vozilu i omogućiti dostupnost dijagnostike u svim dijelovima Županije.

Gradonačelnik je svakako pozdravio i podržao inicijativu kojom se pacijenticama Istarske županije omogućava preciznija dijagnostika koja je učinkovitija u ranom otkrivanju raka dojke, a što je ključno kod uspješnog liječenja, no napomenuo je također kako se reorganizacija trebala bolje iskomunicirati prema gradovima, te naročito prema javnosti kako građani ne bi ostali zatečeni naglom promjenom.

Povodom Svjetskog dana borbe protiv raka Grad Rovinj-Rovigno je na društvenim mrežama podsjetio na važnost svakodnevne podrške oboljelima te pozvao na priključenje borbi poduzimanjem preventivnih mjera koje uključuju redovite preglede radi ranog otkrivanja, širenje svijesti i promicanje zdravog načina života. Naša je država nažalost druga u Europi po ukupnoj smrtnosti od raka, a ova je zloćudna bolest drugi vodeći uzrok smrti u svijetu, Hrvatskoj i u Istarskoj županiji