Načelnik Ivan Kirac osudio vršnjačko nasilje u OŠ Dr. Mate Demarina

 

Ponukan napisima u medijima o eskalaciji vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi Dr. Mate Demarina načelnik Općine Medulin  zatražio je  žurno očitovanje od ravnateljice škole  Emanuele Pinzan Chiavalon.

 

Iako Općina Medulin nije osnivač  osnovne škole,  neupitno smo zainteresirani  za  zbivanja  u školi, osobito o incidentima koji snažno utječu na učenike, te prijete da ih obilježe za cijeli život.

 

Osnovna škola Dr. Mate Demarina deklaratorno  provodi projekt „Nulte tolerancije prema nasilju“ ali je krajnje  vrijeme da se svi dionici,  od  ravnateljice, stručnih djelatnika škole, profesora, učitelja, administrativnog  i tehničkog osoblja, te svih učenika, pobrinu da se ovakvi incidenti  više nikada ne dogode.

 

Načelnik  Općine Medulin  izrazio je zabrinutost  za sve učenike škole, te je istaknuo kako podržava projekte u koje je Škola uključena: i projekt MUP-a „Red Button“ i Hrabri telefon, i  projekt Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Republike Hrvatske, ali smatra kako je došlo vrijeme da manje pričamo, a da  više radimo.

U probleme sprečavanja vršnjačkog nasilja svakako se treba uključiti struka  jer je i pitanje kako je škola organizirana. Imaju li dovoljno stručnih suradnika koji mogu adekvatno reagirati na ovakve probleme.

Vjerujemo da će Škola i Istarska županija, kao osnivač Škole naći način kako  reagirati na ovaj problem, ali na način da svi shvate da nanošenje štete drugome nije nešto što je prihvatljivo u školi. Škola treba biti sigurno mjesto za sve učenike.

Općina Medulin će kao i do sada biti potpora Školi, učenicima i njihovim roditeljima i  nastojim vjerovati da je ovo što se dogodilo izolirani incident  potaknut nasiljem na društvenim mrežama, te da se nešto tako neće više nikada ponoviti, poručio je načelnik  Ivan Kirac.