Snorkeling 

Danas su turističke zajednice klastera Južne (Pula, Vodnjan, Medulin, Fažana, Marčana i Ližnjan) u prostoru Turističke zajednice grada Pule (Forum 3) predstavile projekt Podvodnog mapiranja plaža za snorkeling – ronjenje na dah koji će se realizirati ove godine na više lokacija na području klastera uz potporu Turističke zajednice Istarske županije. U klasteru će se mapirati 9 lokacija (2 Pula, 2 Medulin, 2 Marčana, 1Fažana, 1 Vodnjan i 1 Ližnjan).

Natali Palko ispred klastera napomenula je da se na inicijativu Barbare Unković krenulo u projekt mapiranja podmorja i izrade karata za snorkeling u želji da se realizira novi turistički proizvod koji je za razliku od ronjenja dostupniji svima koji imaju samo masku s obzirom da se ne roni duboko, a može se i samo sa površine proučavati podmorje.

Snorkeling je aktivnost namijenjena svim uzrastima posjetitelja, bez uvjeta posebne fizičke predispozicije napomenula je Barbara Unković vlasnica obrta Underwater afair koja će zajedno Antonom Unkovićem, fotografom realizirati projekt. Barbara roni već 30 godina i još kao student počela je izrađivati mape podmorja, a sada je pokrenula projekt koji je podržala i TZ Istre zbog kvalitete projekta, na način da svakoj turističkoj zajednici u Istri jednu lokaciju sufinancira sa 50%.

Barbara Unković je obajsnila „Kako bi se uživalo u morskom krajobrazu potrebna je samo maska (s ili bez disalice te eventualno peraje). Mnogi vole samo plivati po površini i promatrati podmorje dok drugi vole malo detaljnije razgledati dno. Prosječan čovjek može zaroniti do 5 m zasigurno, a oni radoznaliji i dublje, što ovisi o motivaciji i osjećaju ugode u moru. Naše more je predivno i ima toliko toga za istražiti. Kad se udubite u podmorje vrijeme jednostavno proleti u promatranju boja, oblika života i prirodnih zajednica.“

Navedeno podvodno mapiranje obuhvaća sljedeće aktivnosti:

– Sondiranje terena i mapiranje podmorja, bilježenje geografskih obilježja, dubine, bio raznolikosti staništa i zamijećenih vrsti, te provjera svjetlosnih uvjeta i probnih snimki.

– Fotografiranje krajobrazne raznolikosti podvodnog itinerara, živih organizama i prirodnih zajednica i produkcija komercijalno-turističke fotografije plažnog pojasa

– Mapiranje – crtanje podvodne mape u originalu korištenjem kombiniranih tehnika crtanja

Mape za snorkeling i ronjenje s bocama služe za:

– upotpunjavanje doživljaja i sigurnosti destinacije
– jačanje imidža uređenosti destinacije
– valoriziranje prirodnih resursa u destinaciji
– inovativnost u ponudi destinacije
– podizanje vidljivosti podvodnih lokacija

Benefiti mapa su:

– nova ideja za promociju i stvaranje konkurentske prednosti

– dodana vrijednost turističkom doživljaju destinacije i njezine sigurnosti

– populariziranje destinacije kroz informativan, edukativan i zabavni sadržaj

– podizanje svijesti o očuvanju mora

otvaranje prostora za nove sadržaje u selektivnom turizmu