Župan Miletić: Vino i vinarstvo dio su naše tradicije i regionalnog identiteta

 

Ovogodišnja smotra vina i vinarske opreme Vinistra, prema najavi organizatora vraća se u porečku dvoranu Žatika, a održat će se od 6.-8. svibnja. Podsjetimo, lani je zbog epidemioloških mjera, manifestacija premještena na otvoreno, u uvali Peškera, u Poreču. O pripremnim aktivnostima bilo je govora na današnjem sastanku istarskog župana Borisa Miletića s predsjednikom i direktorom Udruge Vinistre Nikolom Benvenutijem i Ivanom Marićem. Sastanku, održanom u sjedištu Istarske županije, u Puli, prisustvovali su i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan.

Želja je organizatora, kako su kazali županu, dovesti nove ocjenjivače, odnosno novinare i sommeliere iz Poljske, Mađarske i Austrije, inače za Istru važna emitivna tržišta, s ciljem dodatne promocije manifestacije. Također, od lani je novina markica „Vinistra“, oznaka koja se dodjeljuje nagrađenim vinima na samoj manifestaciji, a kojom se dodatno promovira njezin ugled i značaj. U 2021. godini je tako 180 tisuća boca vina dobilo svoju oznaku. Dodatno, na Vinistri će se ove godine, u sklopu međunarodnog natjecanja „Svijet malvazije“, a čiji je pokrovitelj Istarska županija, po prvi put, birati najbolja malvazija na svijetu.

Županu Miletiću i suradnicima je tom prilikom predstavljen i rad Vinistre – udruge vinogradara i vinara Istre, koja je lani, sukladno Strategiji vinogradarstva i vinarstva Istre, reorganizirana te je uveden novi sustav financiranja. Spomenuto je i kako Udruga provodi i brojne radionice i edukacije za svoje članstvo.

– Istarska županija od samih početaka prati i financijski podupire Vinistru jer su vino i vinarstvo dio naše tradicije i regionalnog identiteta. Danas s ponosom možemo reći da je Istra svjetski brend, bilo da govorimo o našim vinima ili maslinovom ulju, poručio je župan Miletić, koji je rekao da su komentari na lanjsku Vinistru na otvorenom, tik uz more, bili izuzetno pozitivni, ali da ga raduje povratak u tradicionalno okruženje – dvoranu Žatika.  Čelnicima Udruge i svim njezinim članovima zahvalio je na predanom radu i trudu te zaželio puno uspjeha u daljnjoj organizaciji 28. Vinistre.