Grad Pula u partnerstvu s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo IŽ uspješno proveo EU projekt „Đir po Puli“

U četvrtak, 17. veljače 2022. godine u Komunalnoj palači predstavljeni su rezultati EU projekta „Đir po Puli“ kojoj su prisustvovali zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Ivana Sokolov, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Danijela Lazarić Zec, tehnička voditeljica Službe za javno zdravstvo i promicanje zdravlja Olga Dabović Rac, stručni suradnik u Službi za javno zdravstvo i promicanje zdravlja Branko Marković, predsjednica Udruge kineziologa Pule Višnja Popović i chef David Skoko.

 

Grad Pula u partnerstvu a Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Istarske županije od rujna 2020. do ožujka 2022. godine provodi projekt „Đir po Puli“ koji ima za cilj promicanje zdravih navika i zdravlja djece predškolske i školske dobi.

 

„Kardiovaskularne bolesti i dalje su vodeći uzrok smrtnosti i invalidnosti širom svijeta. Kontrolom ključnih rizičnih čimbenika poput pravilne prehrane, tjelesne aktivnosti, kontrole krvnoga tlaka mogu se smanjiti rizici za pojavu ovih bolesti. Stoga je i osnovni cilj projekta uvesti novi sustav planiranja jelovnika i pripreme obroka s uravnoteženom količinom kuhinjske soli za djecu koja jedu školske obroke u predškolskim i školskim odgojno-obrazovnim ustanovama na području Pule, a isto tako i razvoj zdravih navika stanovništva za jednostavne fizičke aktivnosti poput treninga hodanja“, rekla je zamjenica gradonačelnika Ivona Močenić.

 

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i mlade Grada Pule Ivana Sokolov dodala je kako su se projektom promicale zdrave navike kod djece, unaprijedilo znanje i povećalo svijest svih uključenih u kreiranje jelovnika namijenjenih djeci o važnosti uravnoteženog unosa soli.

 

„Projekt se održava do 9. ožujka 2022. godine, ali mi se nadamo da će se usvojene zdrave životne navike u našoj zajednici nastaviti i dalje. Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije hvalevrijedan partner i nadamo se da ćemo i ubuduće imati sličnih zajedničkih projekata koji će donijeti dobrobit našim građanima.

 

„Iskazujemo zadovoljstvo sudjelovanjem u ovom EU projektu kao partneri Gradu Puli kojeg uspješno privodimo kraju. Cilj ovog projekta je bio promocija pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti. U sklopu projekta Nastavni zavod je provodio aktivnosti vezane uz pravilnu prehranu, koje su nastavak dugogodišnjih napora koje zajedno s Gradom Pulom ulažemo u promociju zdravlja i posebno pravilnu prehranu od najranije dobi“, naglasila je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Danijela Lazarić Zec.

 

Prve provedene aktivnosti bile su 8 različitih online predavanja za više od 700 aktivnih korisnika webinara o temama pravilne prehrane za roditelje predškolske i školske djece. Također održano je 9 različitih online predavanja za kuhinjsko i zdravstveno osoblje vrtića i osnovnih škola Grada Pule koje je pratilo prosječno 20 korisnika po webinaru. Održane su i 3 različite praktične radionice za kuhinjsko osoblje vrtića i osnovnih škola Grada Pule u pokaznoj kuhinji Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije koje je vodio chef David Skoko, a na svakoj radionici bilo je oko 10 polaznika.

 

„Cilj održavanja praktičnih radionica bio je educirati polaznike za smanjeno korištenje soli i pravilnu pripremu hrane. Na kraju je pripremljena brošura Priručnik o važnosti soli i njenoj umjerenoj konzumaciji s receptima za izradu obroka s uravnoteženim udjelom soli. Ujedno, zahvaljujemo Gradu Puli i svim suradnicima na projektu s nadom u buduću suradnju na sličnim projektima, a posebno zahvaljujemo našim korisnicima uz želju da naučeno primijene u praksi – u svakodnevnom životu i radu“, poručila je Lazarić Zec.

 

Chef David Skoko rekao je kako je ovo veliki iskorak u edukaciji naših mladih u načinu zdrave prehrane koji je dugoročno jako bitan.

„Imao sam čast sudjelovati u praktičnoj edukaciji naših kuhara u predškolskim ustanovama i osnovnim školama koji su to rado prihvatili, imali smo malo drugačiji pristup kuhanju s manje unosa soli. Našim polaznicima smo pokušali kroz 15-ak jela pokazati  nekoliko tehnika kuhanja u različitim jelima koja su primjenjiva u školskim i predškolskim kuhinjama i kako održati kvalitetnu i ukusnu hranu s konzumacijom manje količine soli. tehnikama kuhanja i korištenjem specifičnih začina dobivali smo hranu koja je ukusna i prilagođena dječjoj dobi i školskim kuhinjama“, zadovoljno je pojasnio Skoko.

 

U sklopu projekta članovi Udruge kineziologa Pula pregledali su i označili 12 pješačkih staza na različitim lokacijama u Puli. Staze su prigodno imenovane po nazivima dijelova grada te po tri tisućljetnom amfiteatru. Svaka staza opremljena je QR codom i legendom koja, na brz, jednostavan i lako razumljiv način, prikazuje dužinu staze, težinu, vrijeme hodanja i početak.

 

„Proveli smo 24 treninga tijekom 2021. godine i uključili preko 600 osoba. Treninge su provodili kineziolozi Jasna Vekić, Milovan Lazendić, Pavlina Miljković i ja. Udruga kineziologa Pule rado će se odazvati i ubuduće projektima koji uključuju tjelesnu kulturu, rekreaciju i vježbanje“, rekla je predsjednica Udruge kineziologa Pule Višnja Popović.

 

U sklopu Đira po Puli napravljen je i promotivni film o cjelokupnom projektu kao i dva videa o pravilnoj prehrani i hodanju koji će biti dostupni na Facebook stranici i YouTube kanalu Grada Pule te na web stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo IŽ.

 

Projektni prijedlog kandidiran je na natječaj Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske u okviru Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava „Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza I“ koje je Gradu Puli odobrilo cjelokupan traženi iznos od 498.485,70 kuna bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda.