Grad pokreće solarizaciju Pule

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić sa suradnicima u pulskoj Komunalnoj palači sastao se s predstavnicima Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) te je tom prigodom dogovoreno da će REGEA Gradu Puli pružiti tehničku podršku za pripremu dokumentacije do investicijskog momenta za solarizaciju krovova javnih zgrada Grada Pule.

Grad Pula i REGEA dogovor će formalizirati sklapanjem sporazuma, a suradnja je dio provedbe projekta PVMAX financiranog sredstvima Europske unije.

Time će Grad Pula dobiti detaljnu razradu podataka za solarizaciju krovova, kao i uvid u ukupni potencijal javnih građevina za ugradnju fotonaponskih panela na krovove te primjenu solarne energije s ciljem stvaranja bitnih ušteda na računima za struju i smanjenju emisije stakleničkih plinova. Tehnička pomoć podrazumijeva izradu potrebnih projekata, odnosno spremnost dokumentacije za realizaciju investicija.

Na sastanku se razmatrala i mogućnost financiranja samih investicija ugradnje solarnih elektrana, o čemu će više biti govora u sljedećim koracima, kada budu dostupni prethodno navedeni bazni podatci.

Projekt PVMAX financira se iz sredstava tehničke pomoći programa European Local Energy Assistance (ELENA) kojim upravlja Europska investicijska banka (EIB), a operativno će ga provoditi  REGEA.  Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,98 milijuna eura, namijenjenih za pripremu tehničke dokumentacije.

Osnovni cilj ELENA-e je pružanje tehničke pomoći investicijskim projektima u području održive energije – energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora u zgradarstvu te održivog prometa.

Inače, REGEA je specijalizirana na pružanje savjeta i inovativnih rješenja u sektoru energetike i zaštite okoliša s projektima na području cijele Europske unije.