Istarski domovi zdravlja uložili 7,3 milijuna kuna u obnovu radiološke dijagnostike s digitalizacijom

U Istarskim domovima zdravlja – Ispostava Rovinj, ustanovi čiji je osnivač Istarska županija, danas je predstavljen projekt „Obnova radiološke dijagnostike s digitalizacijom u Istarskim domovima zdravlja“, a prisustvovali su istarski župan Boris Miletić, ravnatelj IDZ-a Ante Ivančić, gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, voditeljica IDZ – Ispostava Rovinj Corinna Pellizzer Lanča i koordinator djelatnosti za radiologiju Istarskih domova zdravlja Elvis Černeka.

 

Kako je uvodno naglasio ravnatelj Ivančić, Istarski domovi zdravlja su 2019. godine pokrenuli projekt modernizacije radiološke dijagnostike u sklopu kojeg su zamijenjeni stari radiološki uređaji u svim ispostavama osim Pule, gdje je temeljna radiologija organizirana u Općoj bolnici Pula. Postupak javne nabave završio je 2021. godine te su do kraja godine novi digitalni uređaji instalirani u svim ispostavama.

 

„Radi se o najsuvremenijim uređajima renomiranog belgijsko-njemačkog proizvođača Agfa,  kojima se napustila stara analogna tehnologija i uvela ona digitalna s naprednim softverima koji omogućuju najvišu kvalitetu akvizicije, arhiviranja i obrade slikovnog materijala“, kazao je ravnatelj.

 

Posebno je važno naglasiti da  su prednosti novog sustava brojne, poput neusporedivo kvalitetnije radiološke slike, mogućnosti pohranjivanja slika i njihova dostupnost na bilo kojoj lokaciji, kao i mogućnosti slanja radioloških slika i njihovo očitanje na daljinu.

 

Radi se o investiciji od 7,3 milijuna kuna,  što je najveća investicija u Istarskim domovima zdravlja od osnivanja 2004. godine. Od tog iznosa, 6,5 milijuna kuna financirano je kreditnim zaduženjem kod IKB Umag na rok od 10 godina, a ostalo su vlastita sredstva Istarskih domova zdravlja.

 

„Nova tehnologija je omogućila i reorganizaciju djelatnosti koja je sada organizirana kao jedinstvena djelatnost na više lokacija što je unaprijedilo funkcionalnost sustava, omogućilo bolje uvjete rada zaposlenicima  i skratilo vrijeme čekanja, tako da se danas niti u jednoj ispostavi na rendgenski pregled ne čeka duže od 7 dana“, poručio je ravnatelj Ivančić.

 

Župan Miletić smatra kako je projektom obnove radiološke dijagnostike s digitalizacijom učinjen jedan veliki iskorak Istarskih domova zdravlja u pružanju zdravstvene usluge građanima Istre.

 

„Radiološki pregledi sa sobom nose jednu dozu zračenja, a s novim uređajima postižu se znatno niže doze zračenja. Istarski domovi zdravlja parate svjetske trendove i jako mi je drago kad od struke mogu čuti da smo s novom tehnologijom u svjetskom vrhu. Dobro znamo da rana dijagnostika uvelike pospješuje samo liječenje pacijenata, a za to je naravno potrebno imati napredne tehnologije. Naravno, uz svu potrebnu opremu i aparaturu, ljudski faktor je onaj ključan, zato zahvaljujem radiolozima i radiološkim tehničarima Istarskih domova zdravlja, te im želim još uspješniji rad s novom medicinskom opremom“, naglasio je istarski župan.

 

Gradonačelnik Paliaga složio se da je ovim projektom značajno unaprjeđena kvaliteta zdravstvene usluge građana Rovinjštine.

 

„Kao gradonačelnika me veseli da i Istarska županija i Istarski domovi zdravlja ulažu značajna sredstva u unapređenje zdravstva, a samim time i života na našem području. Svi istarski gradovi, na čelu sa Županijom, prepoznali smo i važnost projekta obnove Odjela za dječju rehabilitaciju Specijalne bolnice za ortopediju i rehabilitaciju “Martin Horvat” Rovinj – Rovigno“, rekao je gradonačelnik Rovinja zahvalivši se voditeljici i glavnoj sestri rovinjske Ispostave IDZ-a na odličnoj suradnji tijekom pandemije COVID-19.

 

Istarski domovi zdravlja vrlo su kompleksna ustanova koja ima oko 600 zaposlenih na 43 lokaliteta u kojoj se primarna, sekundarna i tercijarna zdravstvena zaštita pruža kroz 17 djelatnosti.

 

            Tijekom boravka u Rovinju, župan Boris Miletić, zamjenica župana Jessica Acquavita, pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac i v.d. pročelnice Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Tea Batel održali su radni sastanak s gradonačelnikom Rovinja Markom Paliagom i njegovim zamjenikom Davidom Modrušanom. Na sastanku bilo je govora o „Projektu prikupljanja, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području aglomeracije Rovinj“; problematici bespravne gradnje na tom području; ulaganjima županijske Lučke uprave Rovinj, poput sanacije obalnog zida u Valdibori i novoj Sjevernoj komunalnoj luci San Pelagio; kao i daljnjim iskoracima Specijalne bolnice “Martin Horvat”.

 

Na sastanku je iznesena i inicijativa da se Festival multikulturalnosti, čiji je inicijator i organizator Istarska županija, nakon dvije godine pauze zbog epidemioloških razloga, ove godine održi u Rovinju, što je podržao i gradonačelnik Paliaga. Manifestacija je planirana za 10. svibanj, u popodnevnim satima, a točna lokacija će se još definirati. Također, dan ranije Rovinj će biti domaćinom i 3. koordinacije zamjenika/ca župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina Republike Hrvatske.