Privremeni otpravnik poslova Veleposlanstva SAD-a u nastupnom posjetu Istarskoj županiji

Istarski župan Boris Miletić i zamjenica gradonačelnika Pule Ivona Močenić upriličili su danas, u sjedištu Istarske županije, u Puli, prijem za privremenog otpravnika poslova Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj Marka Fleminga, a prisustvovali su i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, 2. tajnik za politička pitanja Rob Crotty i stručnjak za politička pitanja Kruno Badel.

 

Župan Boris Miletić je gostima zaželio dobrodošlicu u Istru, koju je potom i predstavio, osvrnuvši se na njezinu bogatu povijest, specifičnosti i regionalni identitet.

 

„U Istri je tijekom povijesti bilo mnogo promjena te je ona danas sjecište različitih kultura i ljudi, čime se posebno ponosimo. Držimo da je raznolikost naše bogatstvo, a jedina smo dvojezična županija u Hrvatskoj. Govoreći o smjeru razvoja, opredijelili smo se za izvrsnost jer smo premali da bi bili prosječni. Istra je tako ove godine proglašena 7. put za redom najboljom maslinarskom regijom na svijetu, a poznati smo i po našim vinima i pršutu. Proizvodeći vrhunske proizvode konkurenti smo na tržištu i profitabilni“, rekao je između ostalog župan. Osvrnuo se i na gospodarstvo, objasnivši da je u strukturi istarskog BDP-a turizam tek na 3. mjestu iako je Istra top turistička destinacija.

 

Zamjenica Močenić se, također, osvrnula na turizam:

 

„Kada govorimo o turizmu, Pula iz godine u godinu ruši turističke rekorde i unatoč pandemiji, etablirala se kao važno odredište na turističkoj karti ovog dijela Europe. Pula je tako često, zbog svoje dobre avio povezanosti, povijesnog nasljeđa i bogate gastronomije, izbor i za turiste iz Amerike. U prošloj godini bilo je gotovo četiri tisuće američkih gostiju, koji su ostvarili preko 15 tisuća noćenja, što je preko 179 posto piše u odnosu na 2020. godinu. Pula se može pohvaliti, da uz turizam, ima razvijen i gospodarski sektor te je prepoznata i kao sveučilišni grad koji puno ulaže u razvoj obrazovanja“, kazala je zamjenica pulskog gradonačelnika.

 

Privremeni otpravnik Fleming izrazio je zadovoljstvo što je došao u Istru, koju poznaje i od ranije budući da mu je ovo drugi put da radi u Hrvatskoj. Kako je rekao, danas je značajan dan jer se obilježava 30 godina hrvatsko-američkih diplomatskih odnosa te mu je posebno drago što je, upravo na tu obljetnicu, ovdje. Inače, jučer je završio dvodnevni hrvatsko-američki forum, koji je tim povodom održan u Zagrebu.

 

„Spremni smo na novu razinu odnosa u našem dobrom partnerstvu, a ono što bismo posebno željeli je graditi američko-hrvatska ekonomska partnerstva, te su svakako dobrodošla vaša razmišljanja o mogućnostima za američka ulaganja u Istru, posebice po pitanju obnovljivih izvora energija“, istaknuo je g. Fleming, kojeg su posebno zanimali projekti poput izgradnje OB Pula, ulaganja u vodoopskrbu, kao i EU projekti, te ulazak u Schengen i Eurozonu.

 

            Po pitanju mogućih ulaganja, župan Miletić je rekao da nam predstoji zelena tranzicija, a Istri će trebati oko cca 400 MW zelene energije, kako bi bili u skladu s europskim direktivama o obnovljivim izvorima energije i smanjenju uporabe fosilnih goriva.