Prezentacija projekta Istarskih domova zdravlja : Unaprjeđenje sustava ranog otkrivanja karcinoma dojke u Istarskoj županiji

U Istarskoj županiji je još 2005. uveden model ranog otkrivanja karcinoma dojke, nabavom mamografskih uređaja  u svim ispostavama IDZ . Bio je to u to vrijeme  vjerojatno najkvalitetniji sustav ranog otkrivanja karcinoma dojke u RH.

 

Tehnika i radni procesi u tom području je iznimno napredovala i danas su u dijagnostici standard digitalni mamografi s tomosintezom.

Istarski domovi zdravlja su nedavno pustili u rad novi digitalni mamograf s tomosintezom, tzv 3D mamograf,  koji je smješten u ispostavu Pazin , budući da je zbog geografskog položaja dostupan najvećem broju žena .

Mamograf istih karakteristika ima i OB Pula, tako da Istra danas ima 2 vrhunska mamografska aparata koji, prema kriterijima radiološke struke, u potpunosti zadovoljavaju potrebe za radiološkim pregledima dojki u Istarskoj županiji.

Međutim, da bi povećali odaziv žena na preventivne preglede, odlučili smo nabaviti još jedan digitalni mamograf s tomosintezom koji će biti instaliran u vozilu, tzv. mobilni mamograf. Time bi se omogućila  dostupnost mamografskih pregleda u svim dijelovima Istre.

 Model mobilnih mamografija se u razvijenim zemljama koristi dugi niz godina. Primjer je susjedna Slovenija u kojoj je velik dio zemlje pokriven upravo mobilnim mamografima, a Slovenija ima za cca 50% bolji odaziv na mamografske preglede.

Prednosti mobilne mamografije su višestruke :

  • Povećava odaziv na mamografske preglede , zbog veće dostupnosti ali i zbog činjenice da svojom vidljivošću u lokalnoj zajednici promovira preglede
  • Preglede obavljaju specijalizirani radiološki tehnolozi, koji rade samo mamografije , što podiže kvalitetu snimaka
  • Kod izbora radiološkog tehnologa za provođenje mamografija prednost se daje ženskim tehnolozima jer je dokazano da ta činjenica podiže odaziv

Cijena jednog vrhunskog mamografskog uređaja sa svim naprednim  softverskim funkcionalnostima,  zajedno s specijalnim vozilom je cca 2,4 miliona kuna s PDV om.

 

Međutim, kod žena koje imaju gusto tkivo dojki , a takvih je gotovo 30%, mamografija nije dovoljna i za  pouzdanu dijagnostiku je potreban i ultrazvučni pregled. Najnovija riječ tehnike je automatizirani ultrazvuk, tzv ABUS koji u kombinaciji sa mamografijom dodatno  podiže kvalitetu dijagnostike.

Cijena takvog UZV uređaja je cca 1,1  miliona kuna s PDV om, što znači da bi vrijednost kompletnog sustava bila cca 3,5 miliona kuna.

U Istarskoj županiji su podržali naše planove i odlučili financirati nabavu kompletnog sustava kroz period od 2 godine.

Nabavu planiramo provesti zajedno s Domom zdravlja Primorsko goranske županije koji također planira nabaviti jedan mobilni mamograf. Objedinjenom nabavom ćemo postići  nižu cijenu, a suradnja u nabavi je i temelj dalje stručne suradnje u pružanju dijagnostike bolesti dojki.

Međutim, sami uređaji ne mogu unaprijediti kvalitetu dijagnostike . IDZ je posvećen stvaranju sustava koji će dovesti do podizanje kvalitete dijagnostike,  što znači sustavnu brigu o kadrovima, edukaciju, evaluaciju , istraživanje i  permanentne organizacije prilagodbe. Konačni cilj je stvoriti sustav dijagnostike bolesti dojke  koji će biti na nivou najuspješnijih EU zemalja, da period od postavljanja sumnje na maligni proces do početka liječenja ne bude duže od 13 dana, kao što danas postiže  Slovenija.