Iz proračuna Istarske županije 5,4 milijuna kuna za ulaganja u lučku infrastrukturu

Istarska županija osnivač je pet lučkih uprava te kontinuirano izdvaja znatna proračunska sredstva za njihove projekte. U ovoj je godini tako za sufinanciranje ulaganja u infrastrukturu lučkih područja luka otvorenih za javni promet u županijskom proračunu osigurano 5,4 milijuna kuna, odnosno po milijun kuna za Lučke uprave Poreč, Rovinj i Umag-Novigrad, 1,5 milijun kuna za LU Pula i 900 tisuća kuna za LU Rabac.

Ugovore o dodjeli sredstava danas su, u sjedištu Istarske županije, u Puli, potpisali istarski župan Boris Miletić, ravnatelj Lučke uprave Pula Dalibor Brnos, ravnatelj Lučke uprave Poreč Branko Curić, ravnateljica Lučke uprave Rabac Antonela Mohorović, ravnatelj Lučke uprave Rovinj Donald Schiozzi te ravnatelj Lučke uprave Umag-Novigrad Doriano Labinjan.

Župan Miletić je izrazio zadovoljstvo ponovnim susretom s ravnateljima lučkih uprava, a posebno što je razlog dodjela sredstava iz županijskog proračuna.

„Upoznat sam s vašim projektima i planiranim investicijama i drago mi je što vam Županija može pružiti financijsku podršku. Lučke uprave su jedan živi mehanizam i svakako imaju izrazito važno značenje za razvoj lokalnog gospodarstva. Dobro je što je nadležno Ministarstvo donekle promijenio uvjete dodjele sredstva jer kao što znamo prije su puno veću prednost imale one luke koje imaju kontakt i prijevoz prema naseljenim otocima, što je Istru dovodilo u problem“, rekao je župan.

Ravnatelji i ravnateljica lučkih uprava istaknuli su odličnu suradnju sa Županijom, te su zahvalni na konkretnoj podršci, a osvrnuli su se i na što će županijska proračunska sredstva biti utrošena.

LU Rovinj će tako dio sredstva utrošiti za pokrivanje kredita za izgradnju komunalne luke San Pelagio i za sanaciju obalnog zida u Valdibori. Za LU Poreč najveća ulaganja se provode u luci Santa Marina, a županijska sredstva će biti utrošena u dio koji se odnosi na komunalnu luku. LU Pula će, pak, dio utrošiti na sanaciju obalnog zida u Fažani i dio na izgradnju novog obalnog zida u Valbandonu, projekt u kojem osim Istarske županije i Lučke uprave, sudjeluje i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture s 2 milijuna kuna. LU Umag-Novigrad će jednim djelom sredstva iskoristiti da zatvori financijsku konstrukciju sanacije gata kod Hotela Kristal, gdje će biti postavljen i uređaj za pražnjenje fekalnih kanalizacija s plovila, što je sada zakonska obveza, a dodatni uređaj te vrste planiran je i u Novigradu. Ostala sredstva će koristi za sanaciju luke u Kanegri, koja je u dosta derutnom stanju. LU Rabac, kako je istaknula ravnateljica, ove se godine kandidirao na natječaj nadležnog Ministarstva, ali nisu dobili sredstva. Stoga, su sredstva Istarske županije presudna, a utrošit će se na izgradnju sidrišta u Trgetu.