Vazmeni ponediljak u Šantaduru

Događajem „Vazmeni ponediljak u Šantaduru“ medulinski društveno-kulturni centar okupio je jučer veselu kumpaniju u obiteljskom i međugeneracijskom druženju sa suncem i tradicijom.

Na Uskršnji ponedjeljak (18.04.2022.) u dvorištu i na zelenoj površini centra održao se program i aktivnosti koji su za cilj imali zajedničku zabavu i uživanje na otvorenom i u lijepom vremenu uz podsjećanje ili učenje o lokalnoj tradiciji i običajima povezanim s Uskrsom.

Prve su na rasporedu bile tradicijske igre u kojima se nisu okušali samo najmlađi, već i odrasli u kategorijama žene i muškarci, no svi su se podjednako zabavili. Igre je na oduševljenje najmlađih sudionika vodio najdraži mogući voditelj – veliki uskršnji zeko, koji je neosporno bio glavna zvijezda događaja. Kostim za čiju posudbu organizatori zahvaljuju udruzi Puppeta, oživjela je Dragana Babić, koja je uz svoje male i vrijedne pomoćnike Ninu i Mattea, animirala mališane i nakon završetka natjecateljskog dijela prijepodneva.

Nakon hitanja u jaja, skakalo se u vrićan, utrkivalo balansirajući jajima u žlici, a onda je na red došao lov na uskršnja čoko jaja u kojem su mališani, uključujući najmanjeg među njima, od nepune dvije godine, kao pravi mali detektivi, istražili svaki kutak dvorišta i zelene površine uz objekt Šantadura.

Uslijedila je kreativna radionica za djecu, pod vodstvom najmlađe volonterke Mie Savić, a tijekom koje su maleni kreativci ukrašavali jaja od stiropora tehnikom decoupage-a. U znak stvaranja novih tradicija, u događaju su sudjelovale pomažući u njegovoj realizaciji svojim čarobnim štapićima i dvije „proljetne vile“, u čije su uloge sa zadovoljstvom uskočile Ines i Ivana Savić.

Točno u podne odigrao se najslađi obračun u Šantaduru… u kojemu su svi sudionici, i djeca i odrasli, degustirali medulinske turte (kako se u Medulinu naziva pincu), koje su pripremile i za ovu prigodu u Šantadur donijele ne samo Medulinke. Glasovima malih i velikih za najbolju je pincu odabrana, i to zaista zasluženo s velikom većinom glasova, turta – pinca gospođe Sonje Boljun Vojak koja je nagrađena „šarenim važom“, u kojemu su uz cvijeće svoje mjesto našle začinske biljke kao i salatica. I ostale su šinjore dobile mali znak pažnje i zahvale za sudjelovanje u natjecanju – sadnice narcisa, a prigodnim su nagradama nagrađeni i najbolji u održanim tradicijskim igrama.

Nakon igara i izbora NAJ turte / pince, svi su sudionici kao prava velika obitelj sjeli zajedno za stol u sjeni stoljetnih kestena te uživali u veseloj, šarenoj i zdravoj marendi koju su pripremile članice organizatora događaja – udruge Sakramenski, uz pomoć volontera i posjetitelja.

Događaj je održan uz financijsku podršku Općine Medulin.