Manifestacija „CVIJET GRADU 2022.“ u povodu Dana planeta Zemlje.

 


Grad Pula brojim aktivnostima obilježit će 22. travnja, Dan planeta Zemlje s ciljem skretanja pozornosti na klimatske promjene i opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja te jačanja svijesti  o  problemu  neposrednog zagađenja okoliša, ali i pronalaska najboljih rješenja za njegovu zaštitu.

Osim višednevnih aktivnosti planiranih od strane pojedinih mjesnih odbora u suradnji s udrugama civilnog društva, Grad Pula organizira već tradicionalnu manifestaciju „CVIJET GRADU“, edukativni program o promociji svijesti o okolišu, posebice zelenilu  i cvijeću.

U sklopu manifestacije za svaki mjesni odbor Grad Pula osigurao je 1.000,00 kuna za nabavu sezonskih sadnica. U mjesnim odborima održat će se besplatna edukativna predavanja nakon kojih će se građanima besplatno podijeliti sezonske sadnice.

Nadalje, od 20. do 23. travnja 2022. u vremenu od 8 do 18 sati održava se akcijska prodaja cvijeća na dijelu Flanatičke ulice. U cilju poticanja građana na uređenje svog neposrednog okoliša (balkona, vrtova i okućnica), izlagači – registrirani proizvođači biljnog materijala, tijekom trajanja manifestacije prodaju sadnice visećih pelargonija (đirana) po cijeni od 5,00  kuna te sadnice ljetnica po cijeni od 2,50  kune, a razliku cijene proizvođačima  sufinancira Grad Pula u maksimalnom iznosu od 2.500,00 kuna po izlagaču.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje trenutak je za prigodan podsjetnik na „zelenu ekonomiju“, kao ekonomiju koja rezultira poboljšanjem dobrobiti čovječanstva i socijalne jednakosti, istovremeno smanjujući ekološke rizike i ekološku oskudicu. Prevladavajuća obilježja zelene ekonomije su: nizak nivo ugljika, učinkovitost u korištenju prirodnih resursa i socijalna uključenost. Zelena ekonomija uključuje svjesnu potrošnju, recikliranje, ponovnu upotrebu robe, korištenje čiste energije i procjenu biološke raznolikosti. U zelenoj ekonomiji, skup proizvodnih procesa i transakcije koje iz njih proizlaze moraju pridonijeti razvoju, kako u društvenom, tako i u ekološkom pogledu. Cilj je poboljšati kvalitetu života, smanjiti nejednakosti, očuvati biološku raznolikost i očuvati okoliš, kao što zagovaraju glavni zagovornici međunarodnih foruma i multilateralnih agencija, poput UNEP-a, Svjetske banke i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD).

Inače, u razdoblju od 1. lipnja 2021. godine do 31. prosinca 2021. godine u Gradu Puli posađeno je 245 stabala, dok je u prvom tromjesečju 2022. posađeno 85 stabala te oko  600 grmova, živice i trajnica.