Svečano otvoren prvi međunarodni sajam poljoprivrede i pčelarstva, AgroTerra Istra – Pazin

 

Danas je u holu Školsko-gradske sportske dvorane u Pazinu održano svečano otvorenje prvog međunarodnog sajma poljoprivrede i pčelarstva u Istri – AgroTerra Istra 2022. koji će trajati do 24. travnja.

 

Pred brojnim uzvanicima, medijima i izlagačima sajma obratili su se direktor sajma Marko Londero, gradonačelnica Grada Pazina, Suzana Jašić, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, župan Istarske županije Boris Miletić i poseban savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić.

 

Londero je ispričao o začetcima ideje te zahvalio svima koji su ovu ideju podržali te danas nazočili otvorenju prvog poljoprivrednog sajma u Istri: „Danas je veliki dan jer od ideje, trudom i radom, došli smo do realizacije 1. međunarodnog sajma poljoprivrede i pčelarstva u Istri – AgroTerra Istra 2022. Želim se zahvaliti na podršci Gradu Pazinu i gradonačelnici  Suzani Jašić te dragim gostima županu Primorsko-Goranske županije Zlatku Komadini, zatim županu Istarske županije Borisu Miletiću kao i posebnom savjetniku ministrice poljoprivrede Mariju Bratuliću. Hvala Obrtničkoj komori Istarske županije koja je od početka stala uz nas te podržala svoje članove koji su iskazali interes sudjelovanja na sajmu. Posebno hvala svim izlagačima koji su prepoznali važnost sajma te prihvatili poziv – tu smo zbog vas! A tu su i kolege iz medija kojima posebno želim zahvaliti za iskazanu podršku u prvoj godini sajma. Ideja o sajmu rađala se u najgore razdoblju za vrijeme trajanja pandemije korona virusa, a realiziran je za vrijeme trajanja rata u Ukrajini. To je bilo više nego izazovno no nismo odustali jer vjerujemo u ideju, važnost sajma za širu regiju i u naš rad. Ono što želimo predstaviti posjetiteljima sajma je najbolje iz istarske i hrvatske poljoprivrede. Sajam je mjesto susreta, mjesto sklapanja poslova ali tu nastaju i prava prijateljstva te temelji za buduće projekte, partnerstva a možda i nove smjernice razvoja poljoprivrede.“

Gradonačelnica Pazina Jašić pozdravila je sve nazočne uzvanike, goste, posjetitelje i izlagače te izrazila veliku dobrodošlicu u kišni Pazin. Ono što je posebno naglasila usmjereno je na idejnog kreatora trvtku Mars eventi te Udrugu pčelara Lipa koji su srcem krenuli i realizirali ovaj sajam. „Srce i iskustvo prakse kroz koju aktivno učimo pomoći će da svake godine manifestacija bude bolja,“ te dodala kako smo upravo u vrijeme pandemije, rata u Ukrajini te sada postpandemijsko vrijeme sve više svjesni da moramo voditi brigu o razvoju poljoprivrede te u važnost uključivanja mladih u razvoj poljoprivrede. Najavila je podršku Grada Pazina  privatnim i javnim inicijativama u poljoprivredi. Na kraju je poželjela puno uspjeha svim izlagačima te posjetiteljima i da ovaj vikend uživaju u Pazinu.

Dobre želje sajmu i izlagačima te pozdrave iz susjedne Primorsko-goranske županije prenio je župan  Zlatko Komadina koji je spomenu prijateljstvo i dugogodišnju suradnju s Istarskom županijom. Pohvalio je Istarsku županiju kao prvu u mnogim segmentima tako i u povezivanju poljoprivrede i turizma. „Kad kažete Malavazija asocira na Istru, kad kažete boškarin opet je tu Istra, i tako puno proizvoda prema kojima ste prepoznatljivi na svjetskim tržištima. No, i mi vas pratimo u korak, jer tu su naša janjetina, naš škamp i Žlahtina te ostali vrijedni autohtoni proizvodi. Zajedno imamo puno toga za pokazat i nastaviti u ovom smjeru razvoja i suradnje,“ te je na kraju zaželio uspješan sajam svima.

Boris Miletić čestitao je direktoru sajma Marku Londeru i nazočnima koji su podržali sajam: „Želim pozdraviti posebno bivšeg pročelnika Antolovića koji je dao jedan velik ton razvoju poljoprivrede u Istri. Razvoj poljoprivrede u Istri ide u tri segmenta; prvo je zaštita autohtonih proizvoda, drugo je kako spojiti tržište i poljoprivredu te treći segment je važnost izvrsnosti jer vrhunskom kvalitetom možemo jedino biti prepoznatljivi na tržištu i u svijetu. Tu ide zasluga našim proizvođačima koji se u sva tri segmenta itekako snalaze i dalje razvijaju.“

 

Poseban savjetnik misnitrice poljoprivrede Mario Bratulić iskazao je podršku sajmu od samih početaka ideje. Naglasio je da se ovih dana u Saboru upravo raspravlja na temu poljoprivrednog zemljišta koja je itekako važna tema i za Istru. “Ovaj sajam je prvi nakon dvije duge krizne godine i nadamo se svi da će se sada pokrenuti jedan val pozitivnih događanja i manifestacija. Bratulić je, uz pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Istarske županije, dr.sc. Ezia Pinzana i predsjednika Ceha za poljoprivredu Obrtničke komore Istarske županije Deana Matića, govornik na okruglom stolu koji donosi novosti na temu “Strategija razvoja poljoprivrede do 2030., Program ruralnog razvoja RH“ koja je sada u tijeku.

 

Važnu podršku sajmu iskazala je Obrtnička komora Istarske županije te ih je važno istaknuti kao partnera sajma. Robert Momić naglasio je podršku sajmu od samog početka. Obrtnička komora je svojim članovima omogućila sufinanciranje izlagačkog mjesta u visini od 50% vrijednosti zakupa. „Smatramo da istarska poljoprivreda može osigurati domaće i turističke potebe naše Istre i predstavlja vrlo značajnu granu Istarske županije. No, moramo svi zajedno raditi na stvaranju buduće strategije razvoja poljoprivrede. Pojoprivreda, uz turizam, mogla bi biti jedna od glavnih grana koje su nositelji razvoja Istarske županije“, stav je Obrtničke komore Istarske županije.  

 

Radno vrijeme sajma je u petak od 12 do 18 sati, u subotu od 10 do 18 sati i nedjelju od 10 do 17 sati. Ulaz je za posjetitelje besplatan!

Od 22. do 24. travnja bit će u sklopu poljoprivrednog sajma za svakoga ponešto u Pazinu, od dječje predstave do izložbe najstarijih traktora koje nam donosi Traktor Story iz Baredina. „Dođite, prošećite sajmom i Pazinom jer sigurno ćete pronaći nešto za sebe, a prvenstveno – važno je da podržimo i sami, kao krajnji potrošači, našu poljoprivredu!,“ uputio je poziv Marko Londero.

U nastavku dostavljamo program za sva tri dana sajma:

Petak, 22.4.2022

12:00  Svečano otvorenje sajma AgroTerra Istra 2022.

12:30  Obilazak sajma – uzvanici i mediji

12:30-14:30  Animacija uz maskote Pomidor, Jabuka i Patliđan iz predstave „Domaće od malih nogu“ 

            LAG-a „Središnja Istra“ uz podjelu balona (prostor sajma)

13:15  Okrugli stol: „Strategija razvoja poljoprivrede do 2030., Program ruralnog razvoja RH“ uz

            sudjelovanje predstavnika iz Ministarstva poljoprivrede, pročelnika UO za poljoprivredu

            Istarske županije Ezija Pinzana i ispred Obrtničke komore Istarske županije Deana Matića.

14:00-15:00 demo vožnje traktora uz Etradex gorivo u suradnji s Novocommerce International na

            rukometnom igralištu osnovne škole

14:30  Predavanje – “Predstavljanje natječaja iz Programa ruralnog razvoja RH: Operacija 4.2.1.

            Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima” –  predstavlja: Katarina Vojnović –

            Key consulting d.o.o.

16:30  Predavanje – ” Kako umanjiti utjecaj klimatskih promjena na pčele” – predstavlja: prof. Nikola

            Kezić

18:00  Svečana promocija devete generacije pčelarske škole

            Dodjela priznanja za najbolje dječje literarne i likovne radove Istarske županije

            –  pčelarsko druženje

Petak, 22.4. 2022.

22:00  rock svirka nastup banda „Whiskey train“, Caffe Bar Sax

Subota, 23.4.2022
10:00 Pokazno- edukacijsko ocjenjivanje meda (radionica za pčelare i građane) – predstavljaju:        

           Prof.dr.sc. Dragan Bubalo i suradnici

14:00-15:00 demo vožnje traktora uz Etradex gorivo u suradnji s Novocommerce International na

            rukometnom igralištu osnovne škole

20:00  koncert „Vjeruj u ljubav“ mješovitog pjevačkog zbora „Roženice“ Pazin, Spomen dom

22:00  rock svirka benda „Acoustic ride“, Caffe Bar „Sax“

Nedjelja, 24.4.2022.

11:00  Predstava „Domaće od malih nogu“ – Izvođači: Cin-Cin i Dječja igraonica Zvrk, na Trgu slobode

14:00-15:00 demo vožnje traktora uz Etradex gorivo u suradnji s Novocommerce International na

            rukometnom igralištu osnovne škole

 

Pratite nas na:

WEB: https://www.agroterraistra.com/

FB:    https://www.facebook.com/AgroTerra-Istra-108801848356918