Župan Miletić: Jedina smo županija u Hrvatskoj koja gradi tri doma za starije osobe

 

            U Domu hrvatskih branitelja, u Puli, danas je održana Izborna skupština Matice umirovljenika Istarske županije, predvođena  predsjednikom Skupštine i predsjednikom       Izvršnog odbora Brunom Stermotićem, a kojoj je u uvodnom djelu prisustvovao i istarski župan Boris Miletić.

Istaknuvši uspješnu, dugogodišnju suradnju s Maticom, župan Miletić se osvrnuo na protekle dvije godine, koje je obilježila pandemija COVID-19.

„Protekle dvije godine su bile drugačije, izazovnije i puno teže u odnosu na one prije toga. Bila su ograničena okupljanja, druženja, a korona je sigurno ostavila posljedice na život svakog od nas. Redovito sam prisustvovao Sportskim igrama Matice umirovljenika, koje su srećom i lani održane, uz poštivanje epidemioloških mjera, a vjerujem da ćemo se vidjeti i na ovogodišnjem izdanju, koje je planirano sredinom listopada“, rekao je župan dodajući kako je upoznat s radom i svim aktivnostima Matice, koje Istarska županija podupire financirajući iz proračuna svake godine projekt „Aktivno starenje“. Cilj projekta je uključivanje starijih osoba u lokalnu zajednicu i širenje socijalne mreže.

„Istarska županija je jedina u cijeloj Hrvatskoj koja trenutno gradi i dograđuje tri doma za starije osobe, u Pazinu, Labinu i Buzetu. Isto tako, mogu vas informirati da smo imali već dva kruga razgovora s novim gradonačelnikom Pule po pitanju dogradnje Doma „Alfredo Štiglić“. Imovinsko-pravni odnosi s državom su konačno riješeni, projekt je spreman i čekamo zeleno svjetlo od Grada Pule kako bi krenuli s raspisivanjem javnog natječaja za izbor izvođača radova, a potom i samom dogradnjom“, poručio je istarski župan.

Župana posebno zabrinjava nadolazeća inflacija, porast životnih troškova, od hrane do energenata i u pita se na koji će način nacionalna razina vlasti pratiti ta povećanja i uskladiti ih s mirovinama građana treće životne dobi.

„Smatram da je to jako bitno i da udruge koje se bave umirovljeničkom populacijom o tome trebaju progovarati jer u protivnome, ukoliko se ne bude išlo u usklađivanje mirovina s porastom troškova života, našim će umirovljenicima biti još teže, a dovoljno teško im je već i sada“, zaključio je župan Miletić.