Izložba Granice/Dividing Lines autorice: Petra Čargonja i Elena Apostolovski – HUIU galerija

Dobro došli u nedjelju, 24. travnja 2022. g. u 20 sat, HUIU galerija u Zagrebačkoj 27 – Pula, na otvorenje izložbe Granice/Dividing Lines Petre Čargonja i Elene Apostolovski te polaznica radionice suvremeno-umjetničkih praksi i kritičkog mišljenja pod nazivom Gledanje Naglavačke.

Izložba je rezultat četverodnevne radionice koja se održala u prostoru HUiU galerije.

Radionicu  je provela nezavisna inicijativa Spačke iz Rijeke koje se bavi pretresanjem konvencionalnih načina gledanja i marginalnim perspektivama u umjetnosti i kulturi. Polaznice su uz pomoć mentorica kreirale  posebno audio-vizualno iskustvo koje poziva posjetitelje na promišljanje galerijskog ali i intimnog prostora.

Edukatorice Spački – Petra Čargonja i Elena Apostolovski prošle su godine u sklopu programa udruge Drugo More u Rijeci sa srednjoškolcima započele seriju radionica Gledanje Naglavačke iz koje je proizašla izložba Ne damo vam sve kojom su se srednjoškolci suprotstavili pravilima igre obrazovnog sustava ali i tržišta rada. Od samih početaka Spačke surađuju s galerijom Studentskog kulturnog centra Sveučilišta (SKC) u Rijeci s kojom su organizirale više osmomartovskih ciklusa radionica i feminističkih programa. Osim edukacije Spačke djeluju akcijama, intervencijama i provokacijama tamo gdje osjećaju nedostatak dijaloga ili žele propitati status quo.

Spačke su nastale spontano jednog nedjeljnog popodneva iz želje za stvaranjem i radom po svojim uvjetima. Njihova suradnja počiva na zajedničkom uvjerenju da konvencija guši kreativnost mladih i strastvene su da im omoguće slobodan prostor izražavanja. Vjeruju u dostupnu i besplatnu umjetnost i kulturu za svih.

Tijekom radionice u Puli polaznice su propitivale granice između sebe i okoline, galerijskog i javnog prostora, umjetničkog rada i publike. Tko odlučuje što je u prvom planu, a što u pozadini? Zašto se umjetnički radovi u galerijama ne smiju doticati? Zašto je neprihvatljivo biti razgolićen na ulici, ali ne i u javnom prostoru društvenih mreža? Koje granice nismo voljni prijeći u odnosu s drugima? Koje aktivnosti produbljuju jaz među nama, a koje ga premošćuju?

Radionica Gledanje Naglavačke otvara neke nove načine gledanja sa svojim polaznicama, predstavlja marginalne perspektive u umjetnosti i kulturi koje su rijetko zastupljene u formalnom obrazovanju i mainstream medijima, a koje će nam pomoći da razumijemo svijet na cjelovitiji način  i zamišljamo nove i drugačije mogućnosti postojanja kroz igru i eksperiment. 

Izložba traje do 5. svibnja 2022. godine i može se posjetiti od ponedjeljka do petka, od 12 do 20 sati.

Program HUIU galerije sufinanciran je sredstvima Ministarstva kulture, Zaklade Kultura nova i grada Pule.