U MEDULINU RONIOCI ODRŽALI EKO AKCIJU „Medulin Riviera“

Ronioci su aktivno i vrijedno čistili podmorja plaža Općine Medulin . Naime, povodom Dana planete Zemlja ronilački klub “CENTAR” iz Medulina i ove je godine proveo akcije čišćenja podmorja plaža Općine Medulin. 

Akcije čišćenja podmorja provede se tradicionalno već 45 godina, pred turističku sezonu.

Suradnici Ronilačkom klubu CENTAR, u provedbi ovogodišnje akcije, bili su: Ronilački klub EKO MORE iz Medulina, Ronilački centar SHARK d.o.o. – Medulin i Ronilački Savez Istarske Županije. 

Pokrovitelji manifestacija i ove godine je Turistička zajednica Općine Medulin.

Ovogodišnja EKO Medulin Riviera 2022, održana je 24. travnja. Čišćene su plaže na području Općine Medulin i to Kažela, Belvedere, Bijeca, AC Medulin, AC Pomer, Šćuza i AC Stupice na Kamenjaku.

Sudjelovali su ronioci iz udruga: RK „Centar“, RSK „Mladost“, EKO MORE, te mještani i ribari iz Medulina. 

Tradicionalno međunarodni karakter  manifestacije potvrđen je sudjelovanjem ronioca – gosti ronilačkog centra “SHARK” d.o.o. iz Medulina.

Na ovogodišnjoj EKO akciji sakupljeno je preko 4 kubika otpada. Najviše otpada izvađeno je u Uvali Stupice na Kamenjaku.

Već po završetku ove EKO akcije, ronioci su najavili za mjesec dana novu akciju, tradicionalni CLEAN UP MEDULIN. Najavljenom akcijom čišćenja podmorja, obilježit će se Međunarodni dan biološke raznolikosti. Očekuje se veći broj sudionika i ronilaca jer će se Medulincima pridružiti i ronioci iz ostalih istarskih klubova.

Clean up Medulin ima poveznicu s akcijama čišćenja podmorja Clean-up the Med Day koje se tradicionalno provode u svim zemljama koje gravitiraju Mediteranu.

RK Centar je već 1996. organizirala međunarodnu ekološku ronilacku akciju u Vinkuranskoj uvali ( 20. i 21. rujna 1996., LEGA AMBIENTE, TZM, HRS). Doduše tada, kao sekcija pri Pomorskom Društvu „Mladost – Medulin“.

Ustanovljeno je da su prilozi s te akcije prikazivani milijunskom auditoriju RAI-a na svim njihovim TV kanalima u ukupnom trajanju od 25 minuta, čime je učinjena velika marketinška korist novoosnovanoj Turističkoj Zajednici Općine Medulin.