JOŠ JEDNA TURISTIČKA ATRAKCIJA U PULI – Prvi istarski street festival GOAT Expo

 Nakon nedavne objave održavanja Pula Music Week glazbenog festivala, ne prestaju dobre vijesti za istarsku prijestolnicu. Prema informacijama koje smo dobili od organizatora, pulska Riva, Valerijin park, Nimfejev park, park cara Franje Josipa prvog te Zvonimirov park biti će mjesta gdje će od kraja lipnja do sredine srpnja biti održan prvi istarski street festivala pod nazivom Goat Expo. 

Organizatori naglašavaju kako su krenuli pozivi istarskim vinarima, obrtnicima, proizvođačima maslinovih ulja, istarskim vlasnicima opg-ova, kako bi oni u periodu kada se u Puli i okolici očekuje iznimno velik broj domaćih i stranih posjetitelja ponudili svoju nadaleko poznatu ponudu istarskih autohtonih proizvoda. Na Expu se očekuje i sudjelovanje najboljih ugostiteljskih objekata sa istarskog poluotoka čime se prati tradicija mogućnosti uživanja u delicijama u gradskom amnijentu, a što je postala stalna praksa velikih gradova dilje Europe, pa i šire.

 

Organizatori naglašavaju kako je sajam zamišljen kao savršena platforma za kreiranje dodatnog turističkog i zabavnog sadržaja za posjetitelje, ali i prezentacijska platforma za domaće proizvođače koji će ovim putem moći predstaviti i uspješno plasirati svoje proizvode i ponudu. Projektom se želi dati prilika domaćim poduzetnicima i proizvođačima da velikom broju stranih i domaćih posjetitelja koji će posjetiti Istru i Pulu u tim periodu daju priliku da promoviraju i prodajno ponude svoje proizvode.

 

Medijski predstavnik Pula Music Week-a Kristijan Gržetić navodi kako je cilj organizacije GOAT Expo – želja da, Puli, Istri i domaćem turizmu daju dodatnu vrijednost i omoguće još jači ekonomski prosperitet zajednice. ‘Naš cilj je da povežemo istarske ljude i običaje i da stranim posjetiteljima dodatno predstavimo domaću kulturu, bogatu gastronomsku i enološku ponudu, vrhunsku glazbu i ekološko bogatstvo Istre. Primarni cilj je da damo svoj skromni doprinos jačanju ekonomskog prosperiteta i kulturnog rasta lokalne i regionalne zajednice. Naziv GOAT Expo za koji smo se odlučili je autentičan i njime smo željeli dati svojevrstan hommage lokaciji gdje smo se kao organizatori pojavili i čija nas je zajednica prihvatila otvorenih ruku i srca. Kao organizatori poštujemo bogatu kulturnu baštinu Istre i čast nam je što ćemo ovoj prekrasnoj regiji dati naš mali doprinos od kojeg bi benefit trebala imati cjelokupna zajednica. Street festival je zamišljen kao skup široke palete ponude za velik broj posjetitelja koji će u ranije navedenom periodu pohoditi Istru i na kojem će domaći proizvođači, cjelokupna ekonomska slika grada i regije zaživjeti s ovim festivalima“  – naglašava Gržetić.

 

OKO DOLAZI U PULU

 

Pula će za vrijeme street festivala biti domaćin domaćim kreativnim umjetnicima. Prva koju pred stavljamo je – Oko! 

OKO je umjetnica koja kombinira razne urbane i ulične tehnike izražavanja. Iako je vrlo vješta crtačica – pogledajte samo njene virtuozno izvedene nadrealističke portrete – dobro se osjeća i u disciplinama umjetničkih instalacija i performansa. Tajanstvena i samozatajna, OKO uvijek nalazi način da iznenadi osjetila promatrača i zaljubljenika u umjetnost. Riječ je o mladoj hrvatskoj, a prije svega zagrebačkoj umjetnici čiji radovi proizlaze iz urbane, street art i skateboard scene Grada Zagreba u kojem je odrastala i studirala na Akademiji likovnih umjetnosti. Danas živi i djeluje na relaciji London  ̶  Zagreb. Više od desetljeća prisutna je na ulici svojim ilegalnim instalacijama nastalim grafičkim tehnikama poput linoreza, ali i crtežem. Njezina umjetnost, iako utkana u urbanu kulturu, nije prisutna samo na ulici već i u privatnim kolekcijama i muzejima kao što je Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu koji u svojoj slikarskoj zbirci ima i mural ove umjetnice. Izlaže u Muzeju Victoria i Albert u Londonu,  kao dio umjetničke platforme e-flux u New Yorku, u zagrebačkoj Laubi i mnogim drugim izložbenim prostorima. Svoj rad gradi linijskim crtežem, uglavnom crnim tušem,  inspiriranim ilustracijama i kompozicijama osamnaestog i devetnaestog stoljeća. Paleta kojom se autorica pritom koristi sadrži fluorescentne, žarke i pastelne boje koje su umjetnici rado koristili još za vrijeme pop-arta pedesetih i šezdesetih godina prošloga stoljeća u Velikoj Britaniji i SAD-u. Motivi u njezinim radovima redovito su životinje s antropomorfnim elementima; likovi ljudskog tijela s glavom ili maskom životinje nalik prikazima bogova u drevnom Egiptu. Društveni status i spol ovih likova umjetnica naznačuje odjećom i detaljima. Spajanjem zoomorfnog i antropomorfnog OKO problematizira i propitkuje statusne pozicije i odnose unutar društva u kojem djeluje. Poput likova basni, koje alegorički ocrtavaju međuljudske odnose izrugujući se ljudskim slabostima i manama uz obveznu moralnu pouku, likovi u radovima ove umjetnice postaju mudraci prostora u koji uđu.