U CRKVI U PREMANTURI OBILJEŽENA 100-GODIŠNJICA ROĐENJA MONS. ANTUNA BOGETIĆA

U Crkvi Sv. Lovre mučenika u Premanturi, na mjestu gdje je i pokopan, obilježena je 100-godišnjica rođenja mons. Antuna Bogetića, porečko i pulskog biskupa.

Upravo u Premanturi, 24. travnja 1922. godine rođen je u obitelji Bogetić, naš znameniti sumještanin, mons. Antun Bogetić.

Gimnaziju je  završio u Kopru, filozofiju na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu, a teologiju u Gorici.

Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1946. u Poreču.

Tijekom svog svećeništva obavljao je slijedeće službe: župnik u sv. Luciji Labinskoj (od 1946. do 1947.), župnik u Labinu (od 1947. do 1950.), biskupov tajnik (od 1950. do 1952.), duhovnik u sjemeništu u Pazinu (od 1952. do 1962.), župnik u Pazinu (od 1962. do 1967.), generalni vikar Porečko-pulske biskupije (od 1967. do 1980.), misionar u Argentini (od 1980. do 1984.) te biskup od 1984. do 1998. godine.

 

U emotivnoj  i nadahnutoj propovijedi, premanturski svećenik  prisjetio se mons. Bogetića i njegovog značaja za Premanturu, Premanturce, ali i za sve mještane Općine Medulin, Istre, Hrvatske, ali i brojne katolike u misijama koje je vodio. 

Prisjetio se  riječi riječkog nadbiskupa,  Ivana Devčića koji je naglasio: Na drevnoj stolici porečkih biskupa sjedili su mnogi, od kojih su neki bili bogati i moćni, drugi učeni, treći veliki političari i tome slično. Biskupa se Bogetića neće ni po čemu od toga pamtiti, ali će ostati u trajnom sjećanju po kreposti,  budnosti i jednostavnosti. Po tome se razlikuje od mnogih svojih predšasnika i po tome je utjelovljenje Crkve II. vatikanskog sabora“.

Imenovan je za biskupa porečko pulske biskupije  1984. godine i na toj je dužnosti bio do svoje 75. godine, odnosno do  1998. godine. U tih je  četrnaest godina, biskup Bogetić realizirao pregršt  velikih projekata, kao što su npr.  Pazinski kolegij-klasična gimnazija, prva vjerska škola s pravom javnosti u Hrvatskoj, koja je realizirana u samo godinu dana. 

Zaslužan je za povratak otaca pavlina u Sv. Petar u Šumi,  za gradnju svećeničkog doma u Puli, podizanje nove biskupske rezidencije u Poreču te otvaranje biskupijskog misijskog sjemeništa „Redemptoris Mater“ u Puli za pripadnike Neokatekumenskog puta kojemu je dao ime “Biskupijsko-misijsko sjemenište Redemptoris Mater”.

Nikada nije zaboravio ni svoje korijene, te je naglašavao da  je njegova obitelj došla iz  Nadina i Škabrnje, te je svesrdno pomagao obnovi župa koje su stradale u Domovinskom ratu. 

Nakon umirovljenja mons. Bogetić odlazi za duhovnika u Biskupijsko misijsko sjemenište „Redemptoris Mater“ na Taiwanu. Godine 2006. vraća se u Istru, gdje neumorno ispovijeda u  Crkvi Sv. Pavla na Vidikovcu, te se druži  s vjernicima i   sjemeništarcima.

Godine 2010. napisao je svoje uspomene u knjizi Od Anda do Tihog oceana u kojima se zrcali njegova jednostavnost, iskrenost, poniznost i predanost. 

Preminuo je 19. travnja 2017. u pulskom domu za umirovljene svećenike „Betanija“ u 95. godini života, 71. svećeništva i 33. godini biskupstva.