Općina Medulin primjer dobre prakse u međunarodnom projektu “Youth policy meets Youth work”

Dugogodišnji rad Općine Medulin u području rada s mladima, kao i nedavno završen projekt „Mladi ZA Medulin – djeluj lokalno“ potaknuli su razne organizacije i ustanove za mlade na suradnju s Općinom Medulin u polju rada s mladima. Tako je u prostorima multimedijalnog centra 3mc u Medulinu održana međunarodna konferencija pod nazivom „Youth policy meets Youth work“ u organizaciji Agencije za mobilnost i programe Euopske unije, a Općina Medulin kao primjer dobre prakse bila je jedan od domaćina na studijskom putovanju u sklopu provedbe najvećeg europskog projekta u polju rada s mladima Europe goes local.

 

Obzirom da je Općina Medulin bila dio projekta „Europe goes local“ u drugoj fazi njegove  provedbe stekla je određene kompetencije i vještine u radu s mladima te je iste primijenila u lokalnoj zajednici. Svoja iskustva i primjere provedenih aktivnosti međunarodnim su gostima predstavili načelnik Općine Medulin Ivan Kirac, viši savjetnik načelnika Gianni Bužleta, pročelnica upravnog odjela za EU projekte, opću upravu i gospodarstvo Suzana Racan Stern, te savjetnica za EU projekte i medije Ana Žufić.

 

Tom je prilikom načelnik Općine Medulin Ivan Kirac u uvodnom dijelu konferencije predstavio kolegama iz Slovenije, Srbije, Litve i Estonije vlastiti primjer angažiranosti mladih osoba u razvoju lokalne zajednice. Posjetiteljima je bilo iznimno zanimljivo čuti primjer Općine Medulin gdje je nakon provedenog projekta mlada osoba sa svojim sadašnjim suradnicima kreirala nezavisnu listu mladih te postala donositelj odluka u vlastitoj zajednici. Zanimljivo je spomenuti da je prethodni projekt Općine Medulin „Mladi ZA Medulin- djeluj lokalno“ imao za cilj upravo aktivno uključivanje mladih u procese donošenja odluka, te aktivno uključivanje mladih u političke procese.

 

Viši savjetnik načelnika Gianni Bužleta prezentirao je lokalne politike za mlade koje se provode u Općini Medulin s naglaskom na novo usvojeni Lokalni program za mlade Općine Medulin 2021. – 2025. Tom je prilikom istaknuo je da je Lokalni program za mlade Općine Medulin izrađen u suradnji s mladima, a još važnije i provoditi će zajedno s mladima iz općine Medulin.

 

Pročelnica Suzana Racan Stern u svojoj se prezentaciji osvrnula na same početke rada s mladima u Općini Medulin s osobitim naglaskom na projekt Europe goes local te na predstavljanje Općine Medulin u cjelini. Pročelnica je naglasila kako je upravo projekt Europe goes local bio motivacija za još bolji i kvalitetniji rad s mladima u lokalnoj zajednici te za prijavu projekta za mlade na razne europske natječaje.

 

Savjetnica za EU projekte i medije Ana Žufić svim prisutnima predstavila je primjer dobre prakse – nedavno završeni općinski projekt „Mladi ZA Medulin – djeluj lokalno“ s naglaskom na predstavljanje aktivnosti projekta kao i angažman donositelja odluka i samih mladih u provedbi projekta. Istaknula je kako je iznimno važno da jedinice lokalne samouprave uključe mlade u procese donošenja odluka već prilikom prijava raznih projekta i planirana aktivnosti u zajednici, a ne na samom kraju aktivnosti ili kada je odluka već donesena.

U drugom dijelu konferencije održane su radionice sa sudionicama na kojima su načelnik Ivan Kirac, viši savjetnik Gianni Bužleta, pročelnica Suzana Racan Stern, savjetnica Ana Žufić te članovi Savjeta mladih Ilenia Buršić, Goran Batalija, Andrea Kliba te Monika Mandić predstavili konkretne alate u procesu rada s mladima koje Općina Medulin primjenjuje u svom radu.

 

Druženje svih sudionika uz neformalne panel rasprave na temu politika za mlade nastavljeno je u Lounge bar Malinu, a Općina Medulin ovom je prilikom dogovorila i međunarodnu suradnju u budućim projektima, kao i novu prijavu na natječaj Erasmus + koji će se otvoriti u listopadu 2022. godine.

 

Sudionici su pohvalili angažman i rad Općine Medulin kako u Europskim projektima tako i u radu s mladima, a oduševio ih je i nastup plesačica Plesnog studia Pirueta koje su za goste konferencije pripremile točku modernog baluna.

 

Organizator konferencije je Agencija za mobilnost i programe Europske Unije, a konferencija je financirana iz Europske unije, u sklopu projekta Europe goes local.