Dar Sveučilišta povodom Dana Grada Pule: Na međunarodnoj konferenciji premijerno predstavljena 3D šetnja

Završna konferencija  projekta „3D and VR for VET Technologies“ u okviru programa Erasmus+ održana je 28. travnja u Domu hrvatskih branitelja u Puli. Međunarodni projekt ukupne vrijednosti više od 200 tisuća EUR-a koordinira Sveučilište Jurja Dobrile u Puli.

Pozdravnim govorom konferenciju je otvorio izv. prof. dr. sc. Valter Boljunčić, Prorektor za suradnju, inovacije i transfer tehnologija. Naglasio je važnost tematike projekta koja stavlja naglasak na nove tehnologije za strukovno obrazovanje. Ivona Močenić, dogradonačelnica Grada Pule pohvalila je aktivnosti Sveučilišta i čestitala na uspješnom pojektu i rezultatima. Patricia Percan, Pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije izrazila je zadovoljstvo  razinom interesa i odaziva učenika završnoj konferenciji.

Na skupu su, pred 180 sudionika, izlagali izv.prof.dr.sc. Sven Maričić, dr.sc. Ivona Peternel, voditeljica Ureda za partnerstvo i projekte Sveučilišta u Puli, Damir Godec sa Sveučilišta u Zagrebu te Željko Krnjajić iz Hrvatskog robotičkog saveza. Izv.prof.dr.sc. Sven Maričić premijerno je predstavio 3D šetnju pulskim atrakcijama te najavio da će ona biti darovana Gradu Puli za rođendan, odnosno Dan grada koji se obilježava 5. svibnja.

Na projektnom sajmu se se uz projektne partnere Medicinsku i  Indstrijsko – obrtničku školu Pula, predstavile i Tehnička škola Pula, Gimnazija Pula, Srednja strukovna škola Silvija Strahimira Kranjčević a i Livna. Sajam su podržali i Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, Gradsko društvo Crvenog križa Pula te Udruga slijepih i slabovidnih osoba. Konferenciji su prisustvovali i predstavnici projektnih partnera Universitet I Sorost Norge (Norveška), Universitatea Technica Cluj Napoca (Rumunjska) i Mediteranski institut za istraživanje života (MediLS). 

Glavni cilj projekta je širenje znanja studentima, profesorima i ostalim entuzijastima u području novih tehnologija, CAD modeliranja, 3D printanja i virtualne realnosti. Poseban fokus je na ciljanim skupinama: tehničkim i strukovnim školama.

Glavna ideja projekta jest razvoj, oblikovanje i transfer inovativnih specijaliziranih vještina i alata korištenih u području aditivnih tehnologija, robotike i virtualne realnosti u sektoru strukovnog obrazovanja kroz razvoj specijaliziranih modula obrazovanja.