ISTRA SPREMA KONFERENCIJU O NOVIM TEHNOLOGIJAMA ZA MLADE NARAŠTAJE!

U petak 29. travnja, u prostoru Vijećnice na Fakultetu ekonomije i turizma „Dr. Mijo Mirković“ u Puli održana je press konferencija za predstavnike medija na kojoj je najavljen događaj koji se po prvi puta održava u Istri, a koji će okupiti stručnjake, inovatore i predstavnike ICT industrije. Naime, riječ je o konferenciji „Let’sGrow!“, koja će se održati u petak, 6. svibnja u Domu hrvatskih branitelja u Puli od 10 do 17:30 sati, u organizaciji Udruženja ICT Istria.

ICT Istria neprofitna je udruga softverskih i informatičkih stručnjaka i tvrtki, koja promovira Istru kao globalno IT središte s mogućnostima za razvoj karijere i ispunjen život u Istri. Stoga, na konferenciji „Let’sGrow!“ predviđena su brojna stručna i inspirativna predavanja te radionice, a cilj je potaknuti učenike, studente i mlade ljude na prepoznavanje potencijala, obrazovanje i zapošljavanje u ICT sektoru u Istri bez kojeg je današnji razvoj gotovo nezamisliv. Kroz cjelodnevni event želi se motivirati navedene skupine da se educiraju, prihvate nove tehnologije te nastave graditi karijeru i život u Istri uz mogućnost rada sa „susjedom preko puta“, ali i cijelim svijetom.

Na press konferenciji govorili su predsjednik ICT Istria Dean Verbanac, Denis Hrelja iz Hrvatske gospodarske komore, koji je ujedno i tajnik ICT Istria, Nikola Tanković kao predstavnik Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli te Dragan Pantić iz Centra za robotiku u Puli.

U uvodnom dijelu predsjednik ICT Istria Dean Verbanac rekao je nešto više o konferenciji i njezinom cilju, programu, popularizaciji i potencijalu istarskog ICT-a te naveo nekoliko načina kako privući i zadržati ICT stručnjake u Istri:

Udrugu smo osnovali s ciljem jačanja i povezivanja informatičke struke, promicanja suvremene tehnologije, ali i promoviranja svega onoga što ova grana industrije predstavlja, a što današnje svjetsko i domaće tržište sveobuhvatno traži. U Istri imamo preko 280 tvrtki iz ITC sektora, 2500 visokokvalitetno obrazovanih stručnjaka, plaće su u prosjeku od 8.000 kn nadalje, a imamo i Infobip, koji je drugi jednorog u Hrvatskoj, uz Rimca. 

Naša je misija da svi zajedno kao članovi udruge ICT Istria pomičemo granice, inoviramo tech proizvode i uz pomoć dobrog kadra sustavno stvaramo budućnost nove tehnologije.
Cilj ove konferencije, koja se znakovito zove Let’sGrow! – Rastimo! je popularizacija ICT-a među mladom populacijom, dakle djecom i mladima, učenicima i studentima, ali i svim zaljubljenicima nove tehnologije. Obavijestili smo i pozvali sve osnovne škole, srednje škole i fakultete u Istri tako da očekujemo dobar odaziv.

Ujedno ćemo na konferenciji dati uvid u nove tehnologije i potencijal istarskog ICT-a, dakle istarskih stručnjaka i tvrtki, ali i kreirati nove ideje i rješenja o stvaranju novih tech proizvoda. Dakle, raditi na stvaranju budućih snaga, ali i privlačenju i zadržavanju ICT stručnjaka u našoj prelijepoj Istri koja pruža odlične uvjete za rad i razvoj ITC-a, ali isto tako pruža poželjnu kvalitetu življenja. Na tragu svega toga nastavit ćemo s ovim konferencijama tako da vas već sada pozivam na iduću, sljedeće godine u isto vrijeme“,

Pored bogatog konferencijskog programa, predavanja i zanimljivih radionica, uz stručne i inspirativne predavače na ICT konferenciji Let’sGrow!, zadovoljstvo nam je najaviti da će u Domu hrvatskih branitelja biti prisutni i svi članovi Udruženja ICT Istria. Radi se o 24 istarskih tvrtki (Agenor Automatika, C.M.G.C., Cenosco Croatia, Codis, Consonna, Dhh, Digitalna Agencija Marke Thing, Info Network, Infobip, Infosit, Intersoft Technologies, Istra Tech, Istracom, Lloyds Digital, Mijena, Novatech, Pakom, Penta, Smart Aqua, Sprend, Superius, System Bee, Tehnoline Telekom i Tri M), koje javnost veoma rijetko ili gotovo nikad nema priliku upoznati na ovaj način. Ekskluzivno za ovaj događaj tih 24 uspješnih informatičkih tvrtki odlučilo je doći, predstaviti se i biti na raspolaganju zajednici kako bi predočile što se sve u Istri i iz Istre radi i dale priliku posjetiteljima, posebice mladima da ih direktno pitaju sve što ih interesira i da ih, naravno, zainteresiraju za nove tehnologije i sve važniju granu svjetskog i domaćeg gospodarstva – ICT industriju. Nije slučajnost da se informatičke tvrtke razvijaju upravo u Istarskoj županiji. Istra ima dugu i bogatu ICT tradiciju s velikim međunarodnim uspjesima. Iskusne ljude koji su izgradili top brendove i odavno postali lideri u regiji. Istra ima sve što je potrebno za daljnji rast i razvoj te da postanemo značajna digitalna regija na svjetskoj karti i vjerujem da će mladi to prepoznati zahvaljujući i ovakvim manifestacijama, a mogućnosti su stvarno brojne, istaknuo je Denis Hrelja iz Hrvatske gospodarske komore.

 

Nikola Tanković kao predstavnik Sveučilišta Juraja Dobrile u Puli govorio je o vezi između Sveučilišta te budućih poslodavaca i ICT tvrtki: „Prisutna je sinergija Fakulteta Informatike kroz Sveučilište Jurja Dobrile u Puli i ITC kompanija. Fakultet djeluje kao centar otvorenog stjecanja i kolanja znanja, ideja, vještina te znanstvenog i tehnološkog razvoja. Kako bi kompanije mogle održavati svoje poslovanje, funkcija Sveučilišta je prepoznati njihove trenutne i buduće potrebe, kao i potrebe tržišta. Informacije o tome moraju biti javno dostupne i na nama je da ta saznanja aktivno komuniciramo. Obrazovanje u informatici se brzo mijenja i znanje je globalno dostupno. Moguće je da određeni pojedinci mogu i samostalno naći svoj put i savladati tehničke vještine, no uloga fakulteta jest stvoriti sustavne temelje znanja i stvoriti zaposlenike za dugoročne potrebe tržišta rada. Sve zainteresirane, naročito učenike, studente i mlade koji se vide u ICT-u pozivamo na ICT konferenciju Let’sGrow!, s ciljem da ih upoznamo s našim radom, ali i velikim potencijalom koji im se nudi kroz novu tehnologiju. Isto tako želimo čuti svježe ideje i razmišljanja iz zajednice, te steći nova partnerstva za razvoj Sveučilišta i Fakulteta.

 

Naposljetku, Dragan Pantić iz Centra za robotiku u Puli rekao je: „Robotika je budućnost ove generacije. Prije 30-tak godine firma Microsoft imala je krilaticu: “Kompjuter u svakom domu, sada je krilatica – robot u svakom domu.” Za učenike koji su sada u sustavu osnovnoškolskog obrazovanja još ne postoje radna mjesta na kojima će mnogi od njih raditi. Ta radna mjesta stvorit će se razvojem novih tehnologija. U svakodnevnom životu sve ćemo se više susretati srobotima. Nema ljudske djelatnosti u kojima već nisu prisutni roboti, a među njima su medicina, turizam, promet, industrija.

Kurikularna reforma kod nas se svodi uglavnom na izmjene planova i programa, ali te izmjene nisu dovoljne. Za realizaciju tih programa treba nabaviti opremu, treba educirati nastavnike da bi mogli predavati nove sadržaje. Kod nas je predmet Tehničke kulture s dva sata tjedno smanjen na jedan sat tjedno, informatika nije obvezan predmet. U Estoniji su predmete koji su vezani sa programiranjem uveli u škole još prije 20 godina. U Sloveniji u nižim razredima osnovne škole rade s Fischertechnik kompletima, koje kasnije rade i programiranje. Nadalje, u Irskoj svi učenici petih razreda dobiju microbitove. Zbog toga, drago nam je da će svi sudionici na konferenciji moći iz prve ruke isprobati razne robote i nove tehnologije.“

Uz domaće predavače, Izabela Jelenića, CTO u Infobipu, docenta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli Nikole Tankovića, profesora Dragana Pantića,  sudjelovat će i gostujući stručnjaci iz Rimac Automobila, direktor ZICER-a Frane Šesnić, CEO u STEMI Marin Trošelj, CO-founderi  AIRTA Hajdi Ćenan i Davor Runje te brojni drugi. Posebno zanimljiv mladim sudionicima bit će panel s poznatim TikTokerima.

Ujedno, svi posjetitelji moći će sudjelovati na brojnim interaktivnim radionicama te isprobati primjerice, rad na robotima, VR pod vodstvom VR Studio Pula, 3D printer pod vodstvom Centra Pozitron, ući u svijet robotike i STEMI HEXAPOD uz Marina Trošelja i Marije Šutalo, a očekuje ih i prigodni Sparks program Infobipa, zatim predstavljanje virtualne knjige Gimnazije Pula i još mnogo zanimljivih aktivnosti.

Ulaz na konferenciju Let’s Grow! Besplatan je za sve posjetitelje, a organizator je za sve osigurao i ukusnu marendu za sve polaznike i sudionike. Više informacija možete dobiti i na web stranici https://ict-istra.hr/.