Jadranka Kosor 9. svibnja u prvom službenom posjetu Istri nakon više od 10 godina

Sveučilište Jurja Dobrile u Puli najavljuje zanimljiv događaj u sklopu ovogodišnje proslave Dana Europe, koji se širom Europske unije tradicionalno obilježava u ponedjeljak 9. svibnja.

Nakon više od deset godina, Istru i Pulu će pohoditi bivša hrvatska premijerka, gospođa Jadranka Kosor, koja će uz ine ugledne goste iz akademskog i javnog života javnosti predstaviti svoju najnoviju knjigu PREMIJERKA (Naklada Ljevak).

Naime, na dan 9. svibnja 1950. godine, ondašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio je deklaraciju kojom je predložio stvaranje Europske zajednice za ugljen i čelik, a ista se smatra temeljem današnje Europske unije.

Obzirom da se na Dan Europe slave europska postignuća i ujedinjenost te obilježava potpisivanje Schumanove deklaracije, ove će godine posebna gošća pulskog sveučilišta biti gospođa Kosor, prva hrvatska premijerka i premijerka koja je, nesumnjivo, najzaslužnija za ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Jer, osim što bez njene osobne posvećenosti i upornosti ne bi završili EU pregovore, Hrvatska zasigurno ne bi dobila niti datum ulaska u Europsku uniju, a gospođa Kosor je najzaslužnija hrvatska političarka za uspjehe na oba polja.

Na događaju će sudjelovati i govoriti autorica osobno, a pridružit će joj se prof.dr.sc. Nevio Šetić sa Filozofskog fakulteta u Puli, gospođa Lena Rovis Žgaljić ispred nakladnika, te Petar Ćurić kao moderator i suorganizator.

Zanimljivo, pošto pod europskim postignućima ubrajamo i spolnu ravnopravnost te veći stupanj uključenosti žena u politici, može se reći da gospođa Kosor pokriva i ovu dimenziju, jer – i dalje ostaje prva i dosad jedina hrvatska premijerka, ili kako se to stručnije veli – jedina žena-predsjednik Vlade Republike Hrvatske u modernoj hrvatskoj povijesti!

Promocija knjige PREMIJERKA održati će se na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli, Dvorana Pula (Preradovićeva 1/1), u ponedjeljak 9. svibnja s početkom u 12,00 sati.

Ulaz je slobodan