ŽUPANIJSKI DOMOVI ZDRAVLJA OTVORILI POSUDIONICU MEDICINSKIH POMAGALA U PULI

U Zagrebačkoj ulici, u Puli, danas je otvorena Posudionica medicinskih pomagala, koja djeluje u sklopu djelatnosti za palijativnu skrb Istarskih domova zdravlja, a svečanosti su prisustvovali istarski župan Boris Miletić; ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. med. Ante Ivančić; zamjenica gradonačelnika Pule dr. med. Ivona Močenić; te klinička koordinatorica palijativne skrbi u Istarskoj županiji i članica mobilnoga palijativnoga tima dr. med. Julijana Franinović-Marković.

„Palijativna skrb u Istarskim domovima zdravlja se razvija kao projekt u kojem se permanentno procjenjuju potrebe palijativnih bolesnika i traže rješenja za ublažavanje njihovih tegoba i patnji. Jedan od problema koji  je uočen  bila je nedostupnost medicinskih pomagala,  prvenstveno bolničkih kreveta. Iako u Istri postoje brojne udruge i institucije koje posuđuju medicinska pomagala, palijativni bolesnici ih često nisu mogli dobiti u trenutku kad su im bili najpotrebniji. Zato smo odlučili oformiti posudionicu kao dio djelatnosti za palijativnu skrb Istarskih domova zdravlja i palijativnim pacijentima u cijeloj Istri osigurati pomagalo u roku nekoliko dana“, istaknuo je dr. Ivančić koji je podsjetio da je palijativna skrb u Istri nastala još 2005. godine, kao samonikli projekt, zahvaljujući nekolicini entuzijasta. Do 2011. godine se odvijala na volonterskoj razini da bi od tada prešla u Istarske domove zdravlja, kao jedna posebna djelatnost.

 

Projekt otvaranja posudionice je realiziran zahvaljujući razumijevanju i pomoći Grada Pule i Istarske županije.

 

„Grad Pula nam je na 10 godina, bez naknade, dao na korištenje prostor bivše trgovine, te iz pričuve sanirao krovnu terasu i fasadu, a Istarska županije je osigurala sredstva za adaptaciju prostora. Ukupno je u adaptaciju i opremanje prostora uloženo 213 tisuća kuna, od čega su 162 tisuće kuna sredstva Istarske županije, a 51 tisuća kuna vlastita sredstva Istarskih domova zdravlja“, rekao je ravnatelj dr. Ivančić.

 

Župan Miletić je zahvalio cijelom timu palijativne skrbi, na čelu s dr. Franinović-Marković dodajući kako se prije svega radi o jednoj velikoj ljubavi prema bližnjem.

 

„Svi skupa znamo da taj sustav nije baš zakonski uređen na razini države prema tome tu je ključna uloga naše zajednice koja želi pomoći ljudima kojima je to doista i potrebno. Zato sam i donio odluku tada na mjestu gradonačelnika Grada Pule da damo ovaj prostor na upotrebu Istarskim domovima zdravlja bez naknade. Tijekom protekle 4 godine 996 naših sugrađana je koristilo neko od pomagala posudionice, što nije mali broj. Htio bih istaknuti i zahvaliti se, osim Istarskim domovima zdravlja, i našoj Porečkoj i Pulskoj biskupiji s kojima zajednički radimo na projektu hospicija, koji je izgrađen, a uskoro ćemo ga opremiti i osnovati zajedničku ustanovu“, rekao je istarski župan zaključivši da se zajednica, bilo da je riječ o općini, gradu ili državi, najviše mora brinuti o najmlađima, ali i o građanima treće životne dobi.

 

„U Istarskoj županiji godišnje umre oko 2400  bolesnika, od kojih 75 % treba palijativnu skrb. Mi smo uistinu u zajedništvu napravili mnogo na tome da pomognemo tim bolesnicima. Jako sam ponosna što pripadam jednoj takvoj zajednici“, poručila je dr. Julijana Franinović-Marković dodavši da Posudionica nije samo za palijativne pacijente, iako oni imaju prioritet. Kako je pojasnila, potrebiti se za pomagala javljaju obiteljskom liječniku, a ako se radi o palijativnom pacijentu obraćaju se djelatnosti za palijativnu skrb pri Istarskim domovima zdravlja. Usluga je potpuno besplatna, a za podršku se zahvalila Udruzi Liga protiv raka Pula i Društvu distrofičara Istre, kao i Serđu Jedrejčiću koji čini “srce i temelj palijativne posudionice”, a koji je zadužen za servis opreme i za popravke.„Veliko mi je zadovoljstvo što danas u našem gradu otvaramo posudionicu medicinskih pomagala, a za potrebe ne samo građana Pule, već korisnika iz cijele Istarske županije. Mogućnost posudbe medicinskih pomagala uvelike doprinosi njezi teških, kroničnih, palijativnih bolesnika, a o tome najbolje znaju članovi njihovih obitelji koji su svaki dan s njima u njihovom domu“, istaknula je zamjenica Močenić.

Posudionica već sada raspolaže s 81 električnih kreveta, 48 invalidskih kolica, 10 koncentratora kisika, 12 aspiratora i velikim broje ostalih pomagala (štake, hodalice, toaletne stolice). Najveći dio pomagala je nabavljen donacijama, od kojih treba izdvojiti donaciju Porečko-Pulske biskupije u iznosu od 93 tisuće kuna.

Svrha posudionice nije samo posuđivanje već ima ulogu u integriranoj palijativnoj skrbi,  kao mjesto gdje će se članovima obitelji pružiti psihološka i duhovna potpora prilikom izdavanja i povrata pomagala.

Posudionica je i temelj za uspostavu sustava posudionica u Istri. U Istri postoji 30-ak mjesta gdje se može posuditi pomagalo i cilj je IDZ-a sve te posudionice umrežiti i informacijski povezati. Naime, nerijetko postoji dostupno pomagalo u blizini oboljelog, ali nedostaje informacija o tome. Na mrežnoj stranici IDZ-a će se tako moći naći informacije o kontaktima, adresama i radnim vremenima i svih drugih posudionica u Istri.