U Medulinu održana 17. smotra maslinovog ulja „ULIKA“.

 

Kod medulinskog Malina na vitar dodijeljene su  nagrade najboljim maslinarima i uljarima prijavljenim na ovogodišnju – 17-tu  „ULIKU“. Na žalost, zbog epidemioloških mjera ni ove godine nije bilo moguće održati tradicionalnu manifestaciju Ulika, no iz udruge Ulika  smatrali su da ipak treba nagraditi trud  maslinara i uljara, koji su i ove godine na smotru  poslali 33 uzorka svojih ulja. 

Od poslanih uzoraka  bilo je  16 zlatnih, od kojih tri šampiona, 9 srebrnih, 3 brončana, 3 ekstra djevičanska maslinova  ulja i 2 djevičanska maslinova  ulja. 

Šampioni ovogodišnje Ulike su: Stancia San Antonio d.o.o., OPG Zubin, Diego Zubin, i OPG Matteo Belci.  

Udruga Ulika za prve tri nagrade osigurala je pehare a nagrade su uručili načelnik Općine Medulin Ivan Kirac, i  direktor Turističke zajednice Općine Medulin Enco Crnobori, dok su diplome uručili predsjednik udruge „Ulika“ Mario Crnobori te zamjenik predsjednika udruge „Ulika“ Željko Grgorinić.

Načelnik Općine Medulin  Ivan Kirac istaknuo je kako je prošla godina bila izuzetno zahtjevna za sve proizvođače, obzirom da je  maslinu pogodio snijeg i mraz u travnju, a zatim je cijelo ljeto bilo izrazito sušno, te ne čudi i manji odaziv  maslinara na Smotru, čak i   pandemiji korona virusa usprkos. 

Direktor Turističke zajednice Enco Crnobori  naglasio je kako Turistička zajednica podupire ovu tradicionalnu manifestaciju, a to  će  činiti  i ubuduće, kako bi se ohrabrili naši proizvođači maslinovog ulja, kako bi svoju proizvodnju prezentirali i plasirani našim brojnim gostima. 

Ovogodišnji šampion, predstavnik  tvrtke Stancija San Antonio upoznao je prisutne da je tvrtka osnovana 2008. godine u Vodnjanu, a  već 2009. su posađene prve masline. Ukupno  obrađuju  7000 stabala maslina, koje su u ekološkom uzgoju, a ulje je ekološki certificirano svjetski priznatim certifikatom, od kojih su najpoznatije slijedeće sorte: Buža ženska vodnjanska, Karbonaca, Istarska bjelica i Leccino. U Istarskoj županiji ipak ima najviše hobista, koji  obrađuju od 50 do 100 stabala, te oni nisu u mogućnosti reagirati kako i kada treba da bi se uspješno  suočili sa zahtjevnim godinama kakva je bila i lanjska. 

Mario Crnobori za kraj se zahvalio svim nagrađenima, uz želju da se sljedeće godine održi manifestacija „Ulika“ s više od stotinu uzoraka, kao što je i bilo prije pandemije  korona virusa.