Vatrogasci DVD-a Medulin razveselili školsku djecu povodom Međunarodnog dana vatrogasaca

Mjesec svibanj svake se godine obilježava kao mjesec zaštite od požara, dok se 4. svibnja obilježava blagdan Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca te Međunarodni dan vatrogasaca. Tradicija obilježavanja ovog sveca 4. svibnja traje od sredine 19. stoljeća u svim vatrogasnim društvima, u čast svim vatrogascima čiji je poziv plemenit i požrtvovan.

 

Tim povodom Dobrovoljno vatrogasno društvo Medulin organiziralo je druženje i prezentaciju vozila te opreme našim najmlađim mještanima, učenicima Osnovne škole dr. Mate Demarin u Medulinu te Područne škole Banjole. U cilju prezentacije svojih aktivnosti, vatrogasci iz DVD-a Medulin, obučeni u vatrogasna odjela, opremljeni s dva vozila pokazali su djeci kako se gasi požar, koje su to aktivnosti koje vatrogasci obavljaju, a djeca su imala priliku isprobati dio opreme uz asistenciju članova DVD-a, ali i razgovarati s vatrogascima i pitati ih sve što ih zanima. Djeca su bila oduševljena opremom naših dobrovoljnih vatrogasaca, a posebno su im bila interesantna i vozila.

 

Učenici viših razreda pokazali su interes za uključivanje u rad dobrovoljnog vatrogasnog društva, dok su mlađi učenici bili više zainteresirani za gašenje požara i kacige kao i vatrogasna odjela. Članovi DVD-a Medulin bili su iznimno posvećeni u predstavljanju djeci te su tako pružili priliku svakom djetetu da isproba vatrogasni šmrk i pjenu, a sirene su izazvale opće oduševljenje sve djece.

 

Općina Medulin za svu je djecu i vatrogasce tim povodom osigurala sokiće, vodu i krofne, a djeca su današnjim danom puno naučila o zaštiti od požara, dobrovoljnom društvu i volontiranju.

 

Program u školama trajao je od 9:45 do 11:30 sati, a nakon toga u vijećnici Općine Medulin načelnik Ivan Kirac primio je predsjednika DVD-a Medulin Marina Mihovilića, zapovjednika Branka Fola, dopredsjenika Božidara Mezulića, pomoćnika zapovjednika Miju Smuka, pomoćnika zapovjednika Mateja Papaca, pomocnika zapovjednika Matiasa Stojanovića te ostale članove kako bi im prigodno čestitao njihov dan te osobno zahvalio za angažman i zaštitu stanovništva i prirode općine Medulin. Kako je naglasio predsjednik DVD-a Marin Mihovilović i sam načelnik član je dobrovoljnog društva još od mlađih dana, upoznat je s njihovim radom, a sada je potrebniji na svojoj novoj funkciji.

 

Predsjednik Mihovilović predstavio je rad dobrovoljnog društva koje broji 60-ak članova od čega je čak 34 operativna člana, a istaknuo je da je izrazito ponosan na svakog člana društva što na dobrovoljnoj bazi riskiraju vlastiti život u cilju spašavanja tuđeg života. Vatrogasci DVD-a Medulin sve akcije vrše dobrovoljno, njihovi članovi su zaposleni ljudi s vlastitim obiteljima koji svoje slobodno vrijeme koriste u cilju zaštite života naših mještana, a po potrebi i prema nalogu zapovjednika JVP Pula djeluju i na širem području. Istaknuo je da su izrazito zadovoljni brojem članova, to nedostaje im mladih naraštaja, mladeži DVD-a Medulin, te ovom prilikom pozivaju i mlade da se uključe u rad dobrovoljnog društva. Trenutno je u tijeku školovanje za četiri nova vatrogasca, a u 60-ak članova broje i 5 ženskih članova.

 

Ponosno je istaknuo i činjenicu da je Vatrogasni dom u Medulin jedan od impozantnijih domova u Hrvatskoj, a zavalio se tom prilikom i na financijskoj podršci Općini Medulin od samih početaka pa do danas.

 

Načelnik Ivan Kirac dodatno je uputio zahvale i na brzom i nesebičnom spašavanju brodica u medulinskoj luci, u posjedu Buže d.o.o., ljetos kada je u vrlo kratkom vremenu buknuo požar u samoj luci, a naši su vatrogasci brzom reakcijom uspjeli spasiti jako veliki broj brodica. Naglasio je kako je DVD Medulin prošle godine dobio i novo vozilo te im je tom prilikom poželio što više pokaznih izvedbi vozila, a što manje intervencija.Načelnik je najavio i dodatna ulaganja u hortikulturalno uređenje dvorišta Vatrogasnog doma kao i parkinga te nastavak ulaganja u opremu i rad naših dobrovoljnih vatrogasaca.

 

Općina Medulin u proračunu izdvaja 1.147.240,00 kuna za JVP Pula te 570.000,00 kuna za Područna vatrogastva u što je uključen i DVD Medulin.

 

Zaključno, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Medulin, Javnoj vatrogasnoj postrojbi Pula te svim ostalim vatrogascima, načelnik Općine Medulin Ivan Kirac za suradnicima čestita Međunarodni dan vatrogasaca i upućuje zahvale za nesebičan i požrtvovan rad tijekom cijele godine. Ponosni smo što vas imamo!