ŽUPAN MILETIĆ ZAHVALIO SVIM ISTARSKIM PROFESIONALNIM VATROGASCIMA I DOBROVOLJCIMA

Povodom Međunarodnog dana vatrogasaca i njihovog zaštitnika Svetog Florijana, istarski župan Boris Miletić upriličio je danas prijem za Vatrogasnu zajednicu Istarske županije, na čelu sa županijskim vatrogasnim zapovjednikom Dinom Kozlevcem. Susretu su prisustvovali pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, voditelj službe civilne zaštite VZIŽ Denis Stipanov, zapovjednik Područne vatrogasne zajednice Pula Ivica Rojnić,  zapovjednik Područne vatrogasne zajednice Poreč Denis Matošević, predsjednik Područne vatrogasne zajednice Poreč Đulijano Petrović, zapovjednik Područne vatrogasne zajednice Buzet Denis Prodan, zapovjednik Područne vatrogasne zajednice Pazin Serđo Šilić, predsjednik Područne vatrogasne zajednice Pazin Neven Rimanić  i zapovjednik Područne vatrogasne zajednice Labin  Saša Stepančić.

 

Bila je to prilika da župan svim istarskim vatrogascima čestita njihov dan i zahvali na svemu što svakodnevno čine, kako bi se građani i gosti u Istri osjećali sigurno. Kako je rekao, veliki je bio i njihov doprinos, tijekom protekle dvije godine pandemije.

 

„Moje čestitke idu profesionalnim vatrogascima, ali i brojnim dobrovoljcima. Možemo se pohvaliti izuzetno dobrom organizacijom dobrovoljnih vatrogasnih društava i cijelim sustavom koji funkcionira u odličnoj sinergiji. Istra je specifična regija, ima nas oko 200 tisuća, a tijekom ljetnih mjeseci se ta brojka poveća za dva i više puta, a dobro znamo da je osjećaj sigurnosti jedan od temelja kod odabira destinacije za odmor“, poručio je Miletić dodajući kako su pred nama i neki novi izazovi, prvenstveno uslijed klimatskih promjena.

 

„Vidimo da se po tom pitanju i na nivou Europske unije planiraju novi programi jer se na razini Europe, ali i čitavog svijeta, upravo zbog klimatskih promjena, sve češće javljaju ekstremi, bilo da govorimo o sušnim razdobljima te velikoj opasnosti od požara na otvorenom ili pak ekstremnim padalinama koje uzrokuju velike poplave“, istaknuo je župan.

 

Zapovjednik Kozlevac podsjetio je da na području županije djeluje sedam javnih vatrogasnih postrojbi s 230 profesionalnih vatrogasaca, te 34 DVD-a s oko 1.050 dobrovoljaca. Tu su i do 50 osoba koje Hrvatske šume stavljaju na raspolaganje i 30-ak sezonskih vatrogasaca u tri vršna mjeseca. Sustav ima 228 vozila svih namjena kako bi se moglo odgovoriti na sve nastale probleme.

 

„Van sustava unutarnjih poslova i zdravstva, vatrogastvo je temeljna organizacija zaštite i spašavanja  ljudi i imovine. Cijeli sustav civilne zaštite je oslonjen primarno na vatrogastvo i to se pokazala kao dobitna kombinacija i kod pandemije, koju nitko nije očekivao. Zahvaljujući sustavu koji ima svoje zakonitosti funkcioniranja i promptnu vatrogasnu organizaciju, mogli smo odraditi i više od očekivanog“, istaknuo je zapovjednik uputivši zahvale svim vatrogascima koji žrtvuju svoje zdravlje i život, ali i Županiji, istarskim gradovima i općinama na podršci.

 

Govoreći o lanjskim intervencijama, ukupno ih je bilo 2790, od čega su 25 % bili požari, dok su od početka pandemije vatrogasci odradili preko 3000 raznih radnji, poput prijevoza materijala, uzoraka i cjepiva, asistiranja kod punktova za dekontaminaciju i dr.