Filmska večer u Dnevnom: Ines Pletikos “Endrigo 47″

Endrigo 47“ – dokumentarni film nagrađivane pulske redateljice Ines Pletikos prikazat će se u Dnevnom boravku Rojca u utorak 10. svibnja u 20 sati. Projekcija se održava u okviru Filmskih večeri u Dnevnom koje se organiziraju u sklopu projekta „R.O.J.C.: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo“ kojeg provodi Savez udruga Rojca.

 

Ines Pletikos studirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i na Laboratorio Cinema Televisivo u Rimu pod mentorskom palicom utemeljitelja njemačkog Novog vala J. M. Straubba. Asistirala je na brojnim talijanskim setovima, a posljednjih dvadesetak godina živi u Hrvatskoj te se uglavnom bavi dokumentarnim filmom kao redateljica, autorica i producentica. Autorica je, između ostalih, filmova „Kad Miki kaže da se boji – tko su junaci Johnnyijevih pjesama“, „Antonio Smareglia – La forza dell destino“ i „Kako smo ušli u Europu – slučaj SEXA“.

 

„Endrigo 47“ govori o glazbeniku i pjesniku Sergiu Endrigu, o njegovom odnosu s rodnim gradom, o odnosu s Milanom Rakovcem i Arsenom Dedićem, ali i nesretnim okolnostima uslijed kojih je, tada mali, Sergio Endrigo napustio Pulu. Endrigo je rođen 1933. godine u Puli koju je 1947. godine napustio protjeran, zajedno s brojnim Talijanima. Zauvijek je preselio u Italiju, a rodni je grad posjetio tek nakon nekoliko desetljeća. U Pulu dolazi na inicijativu samog Arsena Dedića koji je organizirao koncert njemu u čast. Milan Rakovac je posebno za tu priliku napisao i tekst „Endrigo blues“ koji je otpjevala Tamara Obrovac.

 

U sklopu Filmske večeri u Dnevnom, održat će se i razgovor s autoricom filma Ines Pletikos koji će voditi Roberto Rauch.

 

Filmska večer u Dnevnom organizirana je u sklopu projekta „R.O.J.C.: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo“ kojeg provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula i udrugama Čarobnjakov šešir, Merlin i Zelena Istra, , a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83 kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.